Znanost
183 prikaza

Studija otkrila: Virusi su opasniji ako se zarazite ujutro

Laboratorij
Pixabay
Oni koji su inficirani ujutro imali su deset puta više virusa od onih koji su zaraženi navečer

Virusi su opasniji kada žrtve inficiraju ujutro, pokazuje studija sveučilišta u Cambridgeu.

Istraživanje je pokazalo da su virusi deset puta uspješniji ako zaraza krene u jutarnjim satima, prenosi BBC.

Studija je otkrila da su infekcije opasnije ako se iz nekog razloga, poput smjenskog rada ili vremenske razlike, poremeti uobičajeni bioritam.

Razmnožavanje virusa, za razliku od bakterija i parazita, posve ovisi o mehanizmima unutar stanica koje se dramatično mijenjaju tijekom 24 sata, u obrascu poznatom kao bioritam.

Poremećaj bioritma zapravo znači da je tijelo "zaključano" u stanju koje omogućuje lakše razmnožavanje virusa, pojašnjavaju stručnjaci.

U istraživanju su miševi zaraženi virusom gripe i herpesa. Oni koji su inficirani ujutro imali su deset puta više virusa od onih koji su zaraženi navečer.

"Virusu su potrebni svi mehanizmi u pravo vrijeme, u suprotnom možda nikad neće početi djelovati. No, čak i manja zaraza u jutarnjim satima može se brzo proširiti i posve ovladati tijelom", rekao je prof. Akhilesh Reddy.

On smatra da bi to otkriće moglo pomoći u kontroli epidemija.

"Kada bi u pandemijama ljudi tijekom dana ostali u kućama, to bi moglo biti jako važno i spasilo bi brojne živote", istaknuo je Reddy.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.