Znanost
474 prikaza

Stvorena je glazba posebno za – mačke

Glazba za mačke
Thinkstock
Za kreiranje mačje glazbe korišteni su visoki tonovi mačjeg mjaukanja

Znate li kako od sada vašoj mački možete puštati glazbu kreiranu samo za njezine uši? Da, dobro ste pročitali. Skupini znanstvenika sa Sveučilišta Wisconsin – Madison povjeren je malo neobičan zadatak – da kreiraju mačju glazbu. I uspjeli su. Psiholog Charles Snowden za Huffington Post je objasnio što ih je motiviralo na takav potez. 

Vlasnici im puštaju 'običnu' glazbu

"Željeli smo stvoriti mačju glazbu iz dva razloga", napisao je.

Na to ih je potaknula činjenica kako puno vlasnika svojim ljubimcima, dok su na poslu ostavlja upaljen radio kako bi slušali glazbu.

"Zapitali smo se ima li to ikakvog smisla", dodao je Snowden. 

"Mjau" glazbu poslušajte ovdje.

"Razvili smo teoriju u kojoj se sugerira da druge vrste, različite od ljudske, uživaju u glazbi, ali ona mora biti u frekvencijskom rasponu kako bi ih te druge vrste mogle koristiti za komunikaciju".

Mačke ignorirale Bacha

Znanstvenici su "zasukali" rukave i kreirali mačju glazbu u kojoj pokušavaju oponašati normalne mačje zvukove. Upotrijebili su pri tome visoke tonove mačjeg mijaukanja kako bi pogodili oktavu. I tada je došao trenutka istine – testiranje.

Izabrano je 47 mužjaka i ženki domaćih kućnih mačaka kojima su pustili njihovu glazbu "Cozmos Air" i "Rusty Ballad". Kako bi usporedili ponašanje i reakcije, odslušali su potom i Bachov stavak iz simfonije u G molu, te "Elegije" Gabriela Fauré'sa. Što se dogodilo? 

Mačke su počele okretati glavu u smjeru svoje glazbe, hodale su prema njoj pa čak se trljale o zvučnik iz kojeg je ona dopirala, što su znanstvenici protumačili da su mačke očito izrazile svoje mišljenje. Nakon toga otkrića razmišljaju i o nekim drugim stvarima, poput onoga kako smanjiti stres u mačjim skloništima. 

"Mislimo kako su mačke neovisne o ljudima i svojim vlasnicima, ali postoje neka istraživanja koja pokazuju kako su mačke koje su razdvojene sklone anksioznosti, što je izraženije kod kućnih mačaka za razliku od onih divljih", rekao je Discovery Newsu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.