Znanost
642 prikaza

Supersluh komaraca: Čuju zvukove na deset metara

Komarac
Robert Anić (PIXSELL)
Mužjake pokreće zvuk krila ženki, no stručnjaci smatraju kako mogu čuti i puno više

Sve donedavno znanstvenici su vjerovali kako su živim bićima potrebni bubnjići da bi mogli čuti 'na daljinu', i da one antene na glavi koje imaju komarci ili drugi insekti funkcioniraju samo na udaljenostima od nekoliko centimetara. Niz eksperimenata stručnjake je dovelo do niza dokaza kako egipatski komarci koji prenose bolesti poput virusa Zapadnog Nila, žute groznice, Zika virusa, Denga virusa, čuju na udaljenostima većima od deset metara.

"Već neko vrijeme znamo kako mužjake komaraca privlači zvuk krila ženki", rekao je Ron Hoy, jedan od autora istraživanja. 

Komarac Posljednje upozorenje Top News Nose smrtonosne bolesti, ali nikad ih se nećemo riješiti

Primijetio je kako mužjake prije parenja pokreće taj zvuk krila. Voditelj istraživanja Gil Menda, ugradio im je elektrode u mozak kako bi mogao zabilježiti što se događa sa njihovim slušnim živcem kojeg je stimulirao tonovima iz zvučnika na udaljenosti od 10 metara, piše Science daily. 

"Oni čuju zvuk s udaljenosti za koje bi inače bilo potrebno imati bubnjić, no u njihovom slučaju riječ je samo o dlačicama", naglašava Hoy. Bubnjići funkcioniraju tako da reagiraju na pritisak zvučnih valova, dok sićušne dlačice osjećaju zvuk vibriranja na određenim frekvencijama.

Zatim su svoju opremu prebacili u kako će ju Hoy nazvati "najtišu sobu u zemlji".

"Otkrili smo kako se točka frekvencije na koju su bili osjetljivi nalazi između 150 i 500 herca", naglašava Menda.

Zaštita od uboda komarca Zujanje u mraku Znanost Devet stvari zbog kojih vas komarci više grizu

Njihova se mogućnost slušanja preklapala i s ljudskim govorom. 

"Najviše frekvencije prosječnog ljudskog samoglasnika kreću se u rasponu od 150 do 900 herca", kaže Hoy pa bi komarci tako "trebali čuti" ljude dok govore.

Studija tako pokazuje neurofiziološke dokaze da mužjaci komarci čuju zvukove iz udaljenosti, no ne nude nikakve dokaze da te zvukove mogu koristiti i dok su kod ljudi, u njihovim kućama. Poznato je da se u potrazi za ljudima koriste njihovim mirisima i toplinom. No rezultati pokazuju zanimljivu korelaciju, smatra Hoy. 

Ne nude ti rezultati nove mogućnosti za kontrolu komaraca, ali otvaraju vrata za razvoj vrlo osjetljivih mikrofona i slušnih aparata koji bi mogli upotrijebiti i te dlačice koje 'osjećaju' brzinu čestica zraka i zvučnih valova.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:27 13.Veljača 2019.

    bzbzzzzzz