Znanost
7911 prikaza

Svemir iznenadio znanstvenike - ovaj put brzinom

Hubble teleskop
1/4
Wikipedia
Mjerenje širenja nama poznatog svemira je doista velik i težak zadatak, a nova metoda otkrila je do sad neviđenu stvar

Prostor i vrijeme ne mogu se usporiti. No, znanstvenici u Nasi ostali su nemalo iznenađeni kad su dobili podatke iz svemirskog teleskopa Hubble. Svemir je devet posto brži nego su očekivali.

Mjerenje širenja nama poznatog svemira je doista velik i težak zadatak. Ali zahvaljujući novoj metodi DASH – 'Drift and Shift' - teleskop sada može brzo fotografirati nekoliko područja prostora.

Hubble mjeri širenje kroz pomno praćenje zvijezda poznatih kao Cepheidi, koje služe kao 'kozmička mjerila'. Godine 1912. astronomkinja Henrietta Swan Leavitt objavila je o tome dokaze. Cepheidi "pulsiraju brzinom koja ovisi isključivo o njihovoj apsolutnoj veličini", što znači da se njihova svjetlost može koristiti za mjerenje udaljenosti. Njihova pulsirajuća energija može se mijenjati s udaljenošću što im omogućuje da fizički pokažu univerzalnu ekspanziju, piše Popular Mechanics.

Zanimljivo, njezino istraživanje bilo je iznimno važno za Edwina Hubblea. A sada glasoviti teleskop koji nosi njegovo ime nadograđuje znanstveni rad koji je započela Leavitt.

Koristeći DASH metodu, NASA-ini znanstvenici mogu pretvoriti teleskop Hubble u nešto što podsjeća na fotoaparat s točkom i klikom, koji im omogućuje "promatranje kutije Cepheida u istom vremenskom razdoblju koje bi inače bilo potrebno za promatranje samo jednog", objasnili su znanstvenici.

Hubble teleskop | Author: Wikipedia Wikipedia
"Ova neusklađenost raste i dostigla je točku kad ju je stvarno nemoguće odbaciti kao slučajnost. To nije ono što smo očekivali", kaže Adam Riess, profesor fizike i astronomije na Johns Hopkinsu, inače dobitnik Nobelove nagrade i voditelj projekta.

Riess kaže da su rezultati njegovog tima i prethodni napori NASA-e bili samo "dva eksperimenta koji se ne slažu".

"Mjerimo nešto bitno drugačije", kaže Riess u priopćenju. "Jedno je mjerenje koliko brzo se svemir širi danas, onako kako ga vidimo. Drugo je predviđanje temeljeno na fizici ranog svemira i na mjerenjima koliko brzo bi se trebalo širiti. Slažem se, postoji vrlo velika vjerojatnost da nam nešto nedostaje u kozmološkom modelu koji povezuje ta dva razdoblja."

Što se tiče tog "nečega", Riess i njegov tim nisu sigurni što dovodi do neslaganja. Ali oni će nastaviti raditi na finom podešavanju Hubblea, smanjujući svaku neizvjesnost unutar dobivenih rezultata. Sve do tada svemir ostaje tajanstven kao i uvijek.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:02 27.Travanj 2019.

    misterija