Znanost
51968 prikaza

Svi u šoku: Nestao komad Zemlje ispod Indijskog oceana

Zemlja
Public Domain
Čak sto metara duboka 'rupa' zbunila je znanstvenike i usprkos nizu teorija još nitko ne zna kako je nastala

Naš planet Zemlja nije oblika savršene sfere već se njezina forma mijenja ovisno o snazi gravitacije, i gustoći tla na kojem stojite.

Geoid, ili oblik zemlje koji bi činili oceani samo pod utjecajem gravitacije i rotacije Zemlje, bez vjetrova i plima, pokazuje da golemi 'komad' Zemlje - dublji od sto metara - doslovno nedostaje u Indijskom oceanu, piše Independent.

Već dugo znanstvenici pokušavaju shvatiti kako je do toga došlo, a neke stare teorije kažu da su se ohlađene, guste oceanske tektonske ploče 'utisnule' u Zemljinu koru, time napravivši depresiju.

Mjesta koja su otporna na gravitaciju IMUNI NA SILU Znanost Pet fenomena na Zemlji gdje gravitacija ne postoji

- Ovaj problem je jedan od najvećih misterija vezanih uz Zemlju i njezinu formaciju. Ono što je fantastično jest da to znači da postoji neki stvarni deficit mase i materijala negdje duboko u zemlji, koji uzrokuje ovu, laički rečeno, rupu - kaže jedan od autora najnovije studije, profesor Attreyee Ghosh, sa Indijskog instituta za znanost.

Geoid | Author: Wikipedia Wikipedia

No istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Geophysical Research Letters tvrdi kako je propadanje materijala u Indijsko oceanu uzrokovano izdizanjem materijala na područku kontinenta Afrike.

Indijski potkontinent kreće se prema sjeveroistoku, a 'gura' ga i izdizanje vruće magme s dubine 300 do 900 kilometara na području Afrike, dok se istvremeno otvara 'rupa' južno od Indije.

Rupe na Zemlji ČUDA Znanost Oduzimaju dah: 9 zastrašujućih rupa na Zemlji

Anomalija je objašnjiva no znanstvenici ne znaju je li proces došao svom prirodnom kraju, ili će udubljenje nastaviti rasti, te što će to točno značiti za površinu Indijskog oceana, njegove struje, i tektoniku tog djela svijeta.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vjaceslav 05:52 05.Veljača 2018.

  možda kroz tu rupu procuri cijeli indijski ocean i tako se stvore uvjeti za onu davnu sovjetsku smjelu zamisao o isušivanju indijskog oceana i njegovog pretvaranja u žitnicu čovječanstva.

 • nelson 18:36 04.Veljača 2018.

  ma nestat cemo

 • sexy_trubadur 16:39 04.Veljača 2018.

  ma jok ,,u ovo nestajanje je umijesana ekipa iz adezea,,,provjereno