Znanost
4844 prikaza

Nepoznati startup mogao bi spasiti planet

Heliogen
Heliogen
Slavni milijarder držao je projekt u tajnosti, da bi u utorak pokazao... postigli su temperaturu od 1000°C na način koji bi mogao spasiti sve nas

Fascinantno je da su u 21. stoljeću uspjeli održati u tajnosti jednu ovakvu start-up tvrtku. I to još takvu koju je u području energetike financirao Bill Gates uz pomoć još troje podjednako ozbiljnih igrača. Odjednom, u utorak 19. studenog, tvrtka Heliogen demonstrirala je da je uspjela postići temperaturu višu od 1000°C koristeći zrcala koja reflektiraju sunčevu svjetlost u jednu točku na svom solarnom polju.

Tvrtka Heliogen objavila je na svojim stranicama da je uspjela razviti takav sustav upravljanja zrcalima na svom solarnom polju, takav broj zrcala i oblik da su kadri pomoću kompjutorskih sustava umjetne inteligencije dosezati temperature od čak 1500°C. Ono što su u utorak demonstrirali apsolutno bi mogao i trebao biti posljednji čavao u lijesu industriji i civilizaciji na pogon fosilnih goriva. Evo zašto...

Topao listopad 2019. u Splitu Sad lijepa jesen, a... Znanost Listopad u Hrvatskoj: Do 12°C topliji dani uvod su u pakao

Još od 1981. godine, kada je Ministarstvo energetike SAD-a pustilo u rad svoj pilot projekt Solar One u pustinji Mojave. 1818 zrcala svako od po 40 metara četvornih reflektiralo je sunce tako da se sva svjetlosna i toplotna energija koncentrirala u jednu točku na tornju, točno na kotlu gdje se grijala tekućina. Princip je dalje bio kao kod klasičnih termoelektrana. Vrućina je značila grijanje vode do vrenja i pretvaranja u paru koja je pod ogromnim tlakom pokretala parne turbine i tako proizvodila električnu energiju.

Jedno od posljednjih, rijetkih mjesta primjene solarne energije tako da čovječanstvo iz upotrebe tehnološki de facto odmah može početi izbacivati fosilna goriva, bile su one industrije koje iziskuju visoke temperature. U cementnoj industriji klinker se dobiva na 1450°C, čelik se pak tali na oko 1600°C...

Te su industrije stoga bile uporište energetskih lobija nafte, ugljena i plina po kojima obnovljivi izvori energije, a posebno solarna energija, "nisu kadre ili nikada neće biti kadre razvijati visoke temperature neophodne za određene proizvodne procese". Iz toga je slijedilo da, kao, klimatske promjene jesu činjenica, činjenica jest i to da su posljedica globalnog zagrijavanja atmosfere Zemlje, čak i to da je sve to skrivio čovjek samoubilačkim industrijskim pumpanjem CO2 i drugih stakleničkih plinova u atmosferu.

Heliogen | Author: Heliogen Heliogen

Ali, ugljena, nafte i plina nikada se nećemo smjeti odreći i s time računajmo, takva je bila ta logika. Danas, samo na proizvodnju cementa otpada čak 7% svjetskog zagađenja CO2. To je zapravo godinama jedan od bitnijih, ako ne i glavnih razloga visokih emisija primjerice Kine. Dosadašnje solarne termoelektrane uspijevale su funkcionirati na temperaturama između 250 do najviše 750°C.

A proizvodnja topline potrebne za visoke peći ili rotirajuće pećnice za klinker u cementarama, iziskivala bi enormne količine električne energije.

Zato je tako fascinantan uspjeh tvrtke Heliogen; odnosno Billa Gatesa i njegovih pajdaša Stevea Casea, Patricka Soon-Shionga i Swaroopa Kollurija, koji su organizirali skupinu inovativnih stručnjaka za nezabilježeno probiti granice postojećih tehnologija. A ovi su to uspjeli.

Metković, poplava 2010. Klimatske promjene Top News More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

Nije više riječ samo o tome da su definitivno uspjeli probiti ultra-visoke temperature, neophodne za građevinsku industriju, industriju teških metala i slične potrebe, nego je to što su sada pokazali širom otvorilo vrata i za totalno uništenje energije iz fosilnih, prljavih odnosno ugljičnih izvora tako što će ovo biti neusporedivo jeftinije i za rješavanje velikih dosadašnjih tehnoloških prepreka u primjeni odavno postojećih, čak i isplativijih primjena obnovljivih izvora energije.

Primjerice, danas se čini kao ZF priča od prije desetak godina kad su futuristički raspoloženi bogataši na Zapadu, a svjesni što čovječanstvu prijeti i zbog klimatskih promjena i zbog naftne civilizacijske slijepe ulice, nudili ogromne novce kao nagradu prvome tko, primjerice, uspije složiti fotonaponske panele koji će proizvoditi električnu energiju po cijeni od 1 $/Watt. Danas ih imamo kao najnormalnije takvih koji sunčevu svjetlost pretvaraju u 1 Watt po cijeni od samo 26 eurocenta, 0,26 €.

Tako da odavno više nije problem što bi obnovljivi izvori bili skupi, oni su danas jeftiniji od nafte, često i ugljena, pa i plina. Problem je bio kako jednostavno postići praktičnu i učinkovitu pohranu energije, primjerice u rezervoare ili automobilske baterije, kako je distribuirati. I tome se moglo naći rješenja, čak briljantna, samo što su ona uključivala organiziranje puno država, puno ljudi, što je značilo politiku...

Primjerice, projekt Desertec, započet 2003., predviđao je da se u Sahari podignu velika solarna energetska postrojenja i da se ta energija potom distribuira u Europu koja bi izgradila vlastitu mrežu obnovljivih izvora energije. Sve bi postalo jedna velika, premrežena, uzajamno održiva energetska priča. Ali, nakon što se riješio niz praktičnih, ekonomskih i političkih problema, Sjeverna Sahara i Bliski istok političku su se doslovno raspali 2011. od granice između Alžira i Tunisa, preko Libije, Egipta, Sirije, Iraka...

Ovo što je sada postigla kompanija Heliogen, značilo bi da svaka čeličana, rafinerija, kemijski pogon, cementara, relativno jednostavno može instalirati mali solarni pogon koji mu proizvodi toplotnu energiju ekstremno visokih temperatura, do jedne četvrtine temperature površine Sunca. O tome da bi se takvi sustavi mogli koristiti za lokalno grijanje, električnu energiju i slično, da se ne govori.

Klimatske promjene u SAD-u Uzbuna zbog CO2 Znanost Pentagon: Klima će nam za 20 godina uništiti i vojsku i SAD

Prava vrijednost ovog tehnološkog proboja je da se tako visokim temperaturama proizvoditi toliko energije da razbija vodu na kisik i vodik, odnosno da bi program ove tvrtke bio kadar proizvoditi ogromne količine vodika bez ikakvog zagađenja s CO2. A to onda znači revoluciju u automobilskoj industriji, proizvodnji aviona, uopće svakog oblika prometa.

Jučerašnju vijest, postizanje temperature od više od 1000°C korištenjem samo sunčeve topline i svjetlosti, popratili su vrlo ozbiljno mnogi mainstream mediji diljem Zapada. CNN je više objašnjavao Amerikancima koliko je to značajno za spas svijeta od klimatske propasti i kako funkcionira polje zrcala uperenih u jednu točku.

Guardian je Europljanima više objašnjavao da je ogromno zagađenje s CO2 iz proizvodnje cementa jedna od glavnih, jedna od najgorih točaka spora i prepreka za dostizanje kritičnog suzbijanja zagađenja svijeta kako ne bi nestalo ljudske civilizacije. Za Guardian su iz kompanije govorili o ultra-jeftinoj energiji visokih temperatura, Bill Gates je pak govorio o ciljevima da se proizvodnja cementa, čelika, kemikalija, na koju danas otpada oko 20 posto zagađenja CO2, sreže na nulu... A sve kako bi se spasilo planet Zemlju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:42 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site