Znanost
4112 prikaza

Testirali LSD na vojnicima, pa odustali jer je to "nepredvidljiva droga"

Vojnici na LSD-u
screenshot/youtube
CIA je 1950-ih u sklopu projekta MKUltra istraživala LSD, a u isto vrijeme je i vojska započela s eksperimentima na ljudima

Polusintetska psihodelična droga LSD iz porodice triptamina slučajno otkrivena 1938.g., a kasnije rađena u laboratoriju Sandoz i predstavljana kao droga koja se može koristiti za liječenje shizofrenije, postala je predmetom istraživanja američke CIA-e 50-ih godina prošlog stoljeća.

U isto vrijeme, američka je vojska započela s tajnim eksperimentima na ljudima u tajnom projektu Edgewood Arsenal, američkom bojnom kemijskom programu s više stotina ljudskih ispitanika.

Trening kineske paravojne jedinice PO KIŠI I SUNCU Life Brutalni treninzi kineske paravojne jedinice

Velika Britanija također je istraživala moguće korištenje LSD-a i kemikalije BZ kao nesmrtonosnog kemijskog oružja u borbi.
I Velika Britanija i SAD su naposljetku zaključili da je željeni učinak droge-oružja nepredvidiv na bojištu te su odustali od daljnjih eksperimenata. 

No, prije toga, posadi britanskih vojnika u mornarici svakodnevno su davali LSD, a što se dogodilo pogledajte u rijetkoj snimci iz 1964.:

Psihološki efekti LSD-a kolokvijalno nazvani "trip" variraju od osobe do osobe, ali ovise i do mjesta na kojima se nalaze. Ako je osoba pod utjecajem na neprijateljskom ili bilo kako uznemirujućem okolišu, ili ako nije psihički pripremljen na snažne nepravilnosti u percepciji koje droga uzrokuje, efekti će vrlo vjerojatno biti neugodniji nego da su u ugodnom okruženju te imaju opušten, uravnotežen i pozitivan stav.

LSD trip može imati dugoročne psihološke i emocionalne efekte, a psihički efekti su stanje povišene svijesti, eventualno povećan kreativni i socijalni aspekt, drugačije shvaćanje stvarnosti, doživljavanje istih stvari na drugi način, drugim riječima kao što se često navodi i duboka religiozna odnosno spiritualna iskustva te halucinacije.

LSD može biti triger (okidač) u pojavi shizofrenije, no u tim slučajevima potrebno je zadovoljiti mnoge kriterije što je vrlo rijetko. Osoba mora biti kandidat (naprimjer i najčešće zbog genetike) za shizofreniju i u trijeznom stanju, no i samo to nije dovoljno.

Heroin Pokajnik Life Ispovijest bivšeg dilera: "Uhvatili su me doma dok sam ležao gol na kauču"

LSD može prouzrokovati psihičke traume koje će potrajati nakon "skidanja", međutim i za to je vrlo važna osoba i okolina. Osobe s bilo kakvim psihičkim poremećajima ili izuzetno nestabilni karakter lako podliježu lošem iskustvu. Okolina u kojoj se osoba osjeća neugodno, neželjeno, u strahu i slično često je uzrok lošem iskustvu.

Obično i skoro uvijek kada se LSD podmetne osobi koja potom ne zna što je uzela i što joj se događa dolazi do lošeg tripa i najčešće ozbiljnijih psihičkih poteškoća kasnije. Što nije slučaj samo za LSD već i za druge droge. Vrlo je važno za konzumenta znati što se događa i zbog čega, a vojnici u ovom eksperimentu su znali kako dobivaju drogu.

Neki psihološki efekti mogu uključivati uočljive promjene i gubitak osjećaja identiteta ili ega, a mnogi korisnici su doživjeli raspad granice između sebe i "vanjskog svijeta".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.