Znanost
11698 prikaza

Tvrde: 'Zemljom su nekoć hodali divovi od 3 metra'?

Prikaz divova koji su živjeli na Zemlji
screenshot/youtube
Velik broj izvora, poput Biblije i zapisa Indijanaca - spominje postojanje divova, a neki su posvetili svoje živote istraživanju toga

Priče o divovima oduvijek su prisutne u ljudskoj mašti i legendama. No, mnogi vjeruju da su oni zaista i postojali. Među njima su i braća Jim Bill Vieira koji su život posvetili istraživanju tih fenomena, a o njihovoj je potrazi History Channel snimio i dokumentarni serijal.

Divovi se pojavljuju u grčkim i rimskim legendama o Titanima i Kiklopima, pojavljuju se u Bibliji (priča o Davidu i Golijatu), ali i u relativno nedavnim novinskim zapisima starim stotinjak ili više godina. Na ovaj ili onaj način, divovi su prisutni u legendama potpuno nepovezanih civilizacija na gotovo svim kontinentima kugle zemaljske.

Bili su kanibali?

Jim i Bill Vieira svoje su pak istraživanje odlučili ograničiti na teritorij SAD- a nakon što su naišli na prastaru kolekciju članaka uglednih američkih novina upravo o - divovima. U njima se spominju pronalasci velikih kostiju i kostura ljudi koji su bili visoki između 215 i 365 centimetara . Istraživači spominju lubanje koje su na glavu prosječne osobe mogle stati poput kacige i čeljusti s po dva reda zubiju . Također, indijanske legende spominju divovski klasu aristokrata, ali i sukobe s 'divovskim kanibalima.'

Dokazi ili ne...

Osim novinskih članaka, o pronalascima divovskih kostura pisali su i brojni američki povjesničari, prenosi Huffington Post , čiji novinar navodi ikonkretne primjere iz njihovih knjiga. 

O divovima je, uvjerena su braća Vieira, pisao i sam Abraham Lincoln pri posjeti slapova Niagare.

-Tada, kao i sada, tekli su slapovi Niagare. Oči tih iščezlih divova, kao i naše oči, promatrale su slapove, u svoj je dnevnik upisao Lincoln. No, dvojba je očigledna - možda je riječju 'divovi' Lincoln jednostavno mislio na izumrle životinjske vrste.

Pitanje je, naravno, ako su divovi postojali i ako su pronađene njihove kosti,gdje su fizički dokazi ? Braća Vieira tvrde da su one bile smještene u nekoliko američkih muzeja, o čemu je postojala i evidencija . Tko stoji iza sakrivanja eventualnih dokaza i zbog čega, samo je jedno od pitanja na koje je pokušao odgovoriti serijal History Channela.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:41 18.Kolovoz 2017.

    možda su postojali ali su izumrli