Znanost
4513 prikaza

Umjesto misterioznog planeta 9, našli nešto drugo

Patuljasti planet Farout
Carnegie Institution for Science
Patuljasti planet Farout čak je 13 milijardi kilometara iza orbite Plutona i najudaljeniji je od Sunca. Znanstvenicima će trebati nekoliko godina da uopće otkriju koliko mu treba da napravi krug oko Sunca

Za razliku od rasporeda planeta koji smo učili u školama, Sunčev sustav u stvarnosti izgleda drastično drugačije. Tu je ogroman broj asteroida, ali i patuljastih planeta kojima se sada pridružio i jedan potpuno novi. 

Ljubičastog je sjaja, a astronomi su mu dali nadimak Farout, po engleskoj igri riječi (far-out) za njegovu udaljenost, dok mu je službena oznaka prilično dosadna - 2018 VG18. Od Sunca je udaljen oko 17,7 milijardi kilometara, odnosno nalazi se gotovo 13 milijardi kilometara iza orbite Plutona. Iz njegova sjaja zna se kako mu je promjer otprilike 500 kilometara, a da bi napravio jedan krug oko Sunca treba mu više od 1000 godina. 

Scott Sheppard za Carnegie instituta za znanost pojasnio je kako je Farout toliko udaljen i spor da će im trebati nekoliko godina kako bi precizno izmjerili njegovu orbitu. 

Prvo su ga otkrili koristeći teleskop koji se nalazi na Havajima, a njegovo otkriće su potvrdili i teleskopom iz Čilea. Za sve je inače zaslužna potraga za misterioznim Planetom 9, za koji se pretpostavlja da ima 10 puta veću masu od Zemljine. Naime, znanstvenici pretpostavljaju da se on 'krije' u Kuiperovu pojasu i da on utječe na putanje niza patuljastih planeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.