Znanost
1367 prikaza

Univerzalno cjepivo protiv raka je na pomolu

Stanice raka
Thinkstock
Znanstvenici su pronašli način kako uvjeriti imunosni sustav tijela da napadne tumor, a u velikom je dijelu posve bez nuspojava

Znanstvenici su napravili vrlo važan korak u stvaranju univerzalnog cjepiva protiv raka koje će natjerati imunološki sustav tijela da napadne tumore kao da su virus, objavio je internacionalni tim znanstvenika u časopisu Nature. Opisali su kako su uzeli dijeliće genetskog RNA koda raka, stavili ih u sitne nanočestice masti te injektirali mješavinu u krvotok troje pacijenata s naprednim stadijima bolesti.

Njihovi su imuniteti reagirali tako da su proizveli "ubojite" T-stanice dizajnirane napadnu stanice tumora.

Cjepivo se pokazalo efikasnim u borbi s agresivnim oblicima tumora na miševima, objavili su znanstvenici predvođeni s profesorom Ugurom Sahinom s njemačkog Sveučilišta Johannes Gutenberg.

- Takva se cjepiva brzo i jeftino proizvode, a gotovo svaki tumorski antigen se može kodirati uz pomoć RNA - izjavili su.

Jednom se pacijentu kojem je dano cjepivo smanjio sumnjivi tumor na limfnom čvoru, drugom pacijentu kojem su tumori kirurški odstranjeni rak se nije vratio sedam mjeseci nakon primanja cjepiva, dok je treći pacijent koji je imao osam metastaza u plućima nakon početnog raka kože primio cjepivo te se tumori nisu povećali. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.