Znanost
699 prikaza

Uspjeh: Neplodnost liječe uzgajanjem umjetnih jajnika

Trudnica
Thinkstock
Metoda će, smatraju znanstvenici, biti izlaz za žene koje trebaju na kemoterapiju zbog liječenja raka

Zasad samo na miševima, ali kroz nekoliko godina vrlo je izvjesno i kod ljudi, bit će moguće u laboratoriju proizvesti "umjetni jajnik", sasvim novi organ koji će ženama omogućavati da zatrudne. Iz laboratorija za reproduktivnu biologiju bolnice Righospitalet stiže vijest da je tamošnja vodeća istraživačica dr. Susanne Pors uspješno razvila metodu koja će omogućavati ženama da butu u stanju zatrudnjeti i nakon onih vrsta liječenja koje u pravilu dovode do neplodnosti kao posljedice kemoterapije.

Kolinda Grabar Kitarović HKLD Top News Predsjednica pokrovitelj radikalnoj vjerskoj udruzi

Konkretno, žene će moći računati na puno sigurnije metode očuvanja plodnosti, neovisno o kemoterapeutskom liječenju raka. Susanne Pors već ranije je najavljivala otkriće kojem je bila na tragu početkom godine. Do sada se problem prijeteće neplodnosti kod žena oboljelih od raka uoči početka liječenja kemoterapijom rješavao na jedan od dva načina.

Prvi je bio taj da se jajne stanice žene izdvoje i zamrznu kako bi se nakon uspješnog izlječenja raka kod pacijentice primjenjivao IVF kao metoda medicinski potpomognute oplodnje. Drugi je način bio da se pacijentici prije početka terapije uzme tkivo jajnika, zamrzne i nakon liječenja vrati. S prvom metodom problem je u postotku IVF postupaka, kao i inače.

Kod druge metode problem je u tome što postoji rizik da je u tkivu jajnika koje se vraća pacijentici, zaostala koja stanica tumora, odnosno opasnost da se na taj način karcinom vrati. Metoda dr. Susanne Pors ide, međutim, za tim da se iz tijela žene, točnije iz jajnika, izvade samo one stanice koje ne mogu sadržavati stanice raka – točnije, nezrele jajne stanice – te da se one potom vrate u jajnik koji je, uslijed kemoterapije, ostao bez jajnih stanica, ali sa šupljinama u koje se nezrele stanice mogu smjestiti i nastaviti razvijati.

Dr. Pors uspjela je napraviti točno to, radeći na miševima. Izvadila je tkivo jajnika, tri dana ga tretirala kemoterapeutikom kako bi uništila sav DNK, a potom vratila nazad, te u tako pripremljeno tkivo unijela nezrele jajne stanice. Ostalo je još samo čekati da se vidi je li transfer uspio, hoće li se jajne stanice nastaviti razvijati u novim folikulima.

I uspjelo je. Jajnik je nastavio proizvoditi zrele jajne stanice u skladu s redovnim hormonalnim ciklusima, što znači da bi uz odgovarajući takav zahvat kod ljudi, točnije žena, ovo značilo da bi se tom metodom žene mogle osigurati da nakon kemoterapije kako bi izliječile rak, neće ostati neplodne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.