Znanost
448 prikaza

Uz ‘Božju kacigu’ moći ćemo doživjeti osjećaj nadnaravnog?

Telepatija
Thinkstock
Neuroznanstvenik Michael Persinger u svojim je pokusima pokazao da ljudima može izazvati umjetan osjećaj onostranoga

Odvajanje od vlastita tijela, osjećaj da nam je neko nadnaravno biće u blizini, trenutak prije moguće smrti pa i govorenje nerazumljivim jezicima dio su gotovo svake svjetske religije. 

Ti fenomeni, koje su neki među nama osjetili, itekako su stvarni, tvrdi neuroznanstvenik Michael Persinger. U suradnji s inovatorom Stanleyjem Korenom razradio je 2009. “Božju kacigu”, koja takvo što pokušava replicirati, a sad im izum želi nadograditi poduzetnik Steven Kotler koji je želi kao konzolu za novu videoigru.

‘Božja kaciga’ stimulira čeoni režanj, a istraživanja koja su proveli Persinger i Koren, dokazuju da se nadnaravna iskustva mogu doživjeti na umjetan način. Vjersko iskustvo bi, kroz videoigru, postalo široko dostupno, pa čak i promijenilo način na koji gledamo na religiju", pojašnjava Kotler. 

Cijelu teoriju o povezanosti biologije i iskustva nadnaravnoga, Persinger pojašnjava kao stimulaciju mozga. Ona prirodno nastaje kroz određena odricanja, meditacije i ružna iskustva, dok kaciga to zaobilazi i utječe točno na određene centre sljepoočnog režnja. 

Njegov pokus s kacigom pokušali su ponoviti i na švedskom Sveučilištu Uppsala, no nisu dobili jednake rezultate, pa su posumnjali u istinitost tvrdnji. 

Autori istraživanja kritizirali su pokus jer nije izveden prema točnim pravilima. Istraživanje se tako i dalje nastavlja, a u tome bi trebala pomoći upravo i Kotlerova igra. 

Kakvi god rezultati bili, sigurno je da će ljudi samo potvrditi koliko su jedinstveni u svemiru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.