Znanost
287 prikaza

Što samo jedna noć bez dovoljno sna može učiniti vašem mozgu

Pospani muškarac na poslu
Thinkstock
Besane noći utječu prije svega na pamćenje, tj. zbog nedostatka sna teže pamtimo ono što bi već trebali znati

Dobar san ključan je čimbenik zdravog mozga. Dok odmaramo, mozak izvodi važne zadatke poput čišćenja od toksina i učvršćivanja pamćenja.

Ali ako vam nedostaje sna, a uz to ste pod stresom, znajte da će mozak početi patiti od ozbiljnih 'poteškoća u proizvodnji'.

Malo istraživanje s Uppsala Sveučilišta u Švedskoj, koje je ovaj tjedan objavljeno u znanstvenom časopisu 'Sleep', otkriva da nedostatak sna u kombinaciji s akutnim stresom negativno utječe na bitne kognitivne funkcije.

"U svakodnevnim situacijama - roditeljstvu, polaganju ispita, teškim poslovima - stres i nedostatak sna često idu ruku pod ruku", tvrdi dr. Jonathan Cedernaes, neuroznanstvenik i autor istraživanja, koji je dodao da čak i političari često održavaju noćne sastanke i nastavljaju pregovore nakon nekoliko sati sna, kad su u vremenskoj stisci i u vrlo stresnim uvjetima.

Spavanje | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

U istraživanju je sudjelovalo 15 muškaraca koji su slušali večernje predavanje na kojem su zamoljeni da zapamte 15 lokacija kartica na ekranu računala. Nakon toga je polovica ispitanika smjela spavati nekoliko sati u laboratoriju, dok su drugi smjeli odspavati punih osam sati u svojem krevetu.

Kad su se ispitanici trebali prisjetiti kartica sljedećeg jutra, oni koji su spavali četiri sata bili su jednako dobri kao i oni koji su odspavali osam sati. To je značilo da je sjećanje lokacije bilo uspješno prebačeno iz kratkoročnog u dogoročno pamćenje kod obje skupine.

No u drugom eksperimentu došlo je do drugačijih rezultata. Kad su znanstvenici obje skupine izložili akutnom stresu pola sata prije nego su ih podvrgli testu ujutro (morali su se prisjećati liste upravo naučenih riječi dok su im puštali glasne zvukove u pozadini), oni koji su spavali svega četiri sata izgubili su 10 posto pamćenja. Oni koji su spavali osam sati nisu pak dozvolili stresu da utječe na njih. 

"Dokazano je da stres mijenja način na koji mozak pristupa različitim memorijskim sustavima i načinu na koji stvara prioritete", izjavio je Cedernaes.

Sad još razmislite ako samo jedna noć smanjenog sna i limitirani stres može smanjiti mogućnost pamćenja za 10 posto, kakve posljedice može tek ostaviti dugotrajniji nedostatak sna i kronični stres, piše Huffington Post.

Zato, pobrinite se da dovoljno spavate, što zbog sebe, što zbog učinkovitijeg obavljanja posla. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.