Znanost
456 prikaza

VIDEO Ovo je bio lažni Mars na kojem su NASA-ini astronauti proveli 378 dana!

Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alpha, izoliranoj strukturi od 160 četvornih metara u Svemirskom centru Johnson u Houstonu koja oponaša uvjete na Crvenom planetu

Prva od nekoliko NASA-inih misija čiji je cilj bio simuliranje boravka na Marsu završila je u subotu u Houstonu u Teksasu nakon što su četiri volontera napustila NASA-ino stanište na Marsu nakon više od godinu dana. Dvije žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alpha, izoliranoj strukturi od 160 četvornih metara u Svemirskom centru Johnson u Houstonu koja oponaša uvjete na Crvenom planetu. Ova misija bila je prva u seriji Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA) čiji je cilj pomoći NASA-i da se pripremi za ponovni let na Mjesec, a jednog dana čak i na Mars.

VIDEO: SIMULACIJA BORAVKA NA MARSU

NASA-ina direktorica inženjeringa Julie Kramer rekla je da projekt „daje priliku da naučimo sve ono što je bitno o ovim složenim sustavima i učinit će odlazak na Mars i povratak puno sigurnijim“. Daljnje misije CHAPEA predviđene su za 2025. i 2027., rekla je. Mars Dune Alpha stvoren je pomoću 3D printera. Prilikom izlaska iz staništa u subotu nakon više od godinu dana, četvero volontera CHAPEA, koji tijekom svog boravka nisu smjeli napustiti objekt bez prozora, bili su ganuti.

„Ove stvari možemo učiniti zajedno“, rekao je član posade Ross Brockwell. „Možemo upotrijebiti svoju znatiželju i svrhu, kako bismo postigli mir i blagostanje te otkrili znanje i radost za dobrobit svih na svakom dijelu Zemlje.“

Sudjelovanje u simuliranoj misiji na Mars bilo je „prekrasno iskustvo“, rekao je.

„I stvarno se nadam da će nam ovo pomoći da kročimo na Mars.“

Od Mjeseca do Marsa

Cilj NASA-inog programa Artemis, nazvanog po grčkoj božici Mjeseca, je ponovo poslati ljude na Mjesec 2030-ih, uključujući prvu obojenu osobu i prvu ženu.

Dugoročni cilj Artemisa je uspostaviti stalnu lunarnu bazu kao temelj za misije na Mars.

Za prvu od svojih misija CHAPEA koje simuliraju boravak na Marsu, NASA nije izabrala obučene astronaute. Pravo na prijavu imali su svi „zdravi i motivirani“ državljani SAD-a ili stalni stanovnici između 30 i 55 godina s diplomom iz inženjerstva ili znanosti i dvije godine povezanog radnog iskustva (ili najmanje 1000 sati upravljanja zrakoplovom). Izabrani su građevinski inženjer iz Virginije Brockwell, biologinja Kelly Haston iz San Francisca, liječnik i otac troje djece Nathan Jones iz Illinoisa i mikrobiologinja Anca Selariu.

Stanište u kojem su proveli godinu dana uključuje privatne prostorije za spavanje veličine oko 6 četvornih metara, zajednički dnevni boravak opremljen TV-om i foteljama, radna mjesta i medicinsku stanicu. Tijekom boravka, volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu s obitelji i prijateljima, ali je komunikacija bila postavljena na „Marsovsko vrijeme“, što znači da bi običnoj poruci trebalo 22 minute da stigne do Zemlje. Prema NASA-i, posada je izvela „višestruke simulacije 'Marswalks', uzgojila i ubrala nekoliko usjeva salate kako bi povremeno dopunila hranu na policama, te je sudjelovala u održavanju staništa i opreme“.

„Kako bi uvjeti bili što sličniji onima na Marsu“, također su se suočili sa „ekološkim stresorima kao što su ograničenja resursa, izolacija i kvar opreme“, kažu iz svemirske agencije.

NASA je provela sličan eksperiment, nazvan Hi Seas, na Havajima. Prije 15 godina, Europska svemirska agencija (ESA), Rusija i Kina također su provele projekt s ciljem pripreme za neodređene buduće misije na Mars pod nazivom Mars 500.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.