O utjecaju šećera na naše zdravlje ne trebamo puno pisati. Već i mala djeca znaju kako previše slatkiša i šećera može uništiti zube, a česta i dugotrajna konzumacija može potaknuti razvoj niza bolesti, kao što je i dijabetes tip 2.
Oni koji se šećera ne mogu odreći, u pokušaju da smanje njegov unos zbog potrebe mršavljenja ili čuvanja zdravlja, posegnut će za umjetnim zaslađivačima. Iako za razliku od pravog šećera umjetni šećeri nemaju kalorija ili ih imaju jako malo, pravo je pitanje kakav je njihov utjecaj na naše zdravlje i jesu li oni 'zdraviji' od običnog, bijelog šećera?
Veliki broj različitih vrsta umjetnih zaslađivača nalazi se u nizu prehrambenih proizvoda, od hrane do pića. Svima njima misija je ista - imitirati šećer okusom, a umanjiti njegove loše karakteristike. Neki zaslađivači kao što su saharin, sukraloza, acesulfam K i aspartam, jako su slatki čak i u malim dozama, što ih čini idealnima za upotrebu u nizu proizvoda koji se identificiraju kao da su bez šećera, poput raznih pića, slatkiša, guma za žvakanje i sl.
Ostali poput sorbitola i ksilitola (brezinog šećera) dobra su zamjena u nizu proizvoda za one koji bi iz zdravstvenih razloga trebali izbjegavati šećer. Većinu ovih nadomjestaka dolazi i s nizom upozorenja, stoga ne čudi što će mnogi stručnjaci na pitanje trebamo li koristiti ove nadomjeske za šećer, odgovoriti kako je riječ o "osobnom izboru".
Ograničavanje unosa šećera uvijek je dobro, i može smanjiti rizik od razvoja pretilosti, propadanja zuba i dijabetesa. Za primjer koju količinu šećera svakodnevno unosite u sebe reći ćemo samo kako jedna limenka poznatog gaziranog pića sadrži oko devet kockica šećera, što je puno više od preporučene dnevne količine koju bi odrasla osoba trebala konzumirati.
Važno je znati da zbog upotrebe umjetnih zaslađivača nećete preko noći smršavjeti i da oni nisu zamjena za kvalitetnu dijetu i zdrav pristup prehrani.
Koliko je sintetički šećer zdrav?
Iako je većina zaslađivača sintetički proizvod, neki su napravljeni od prirodnih tvari, kao što je npr. sladilo na bazi stevije koje je napravljeno od listova biljke. Sintetički proizvod ne znači i da je nužno riječ o proizvodu koji nije zdrav.
Kako bi kupcima olakšali odabir, na svakom prehrambenom proizvodu mora biti jasno naznačeno sadrže li sladila s niskim kalorijama. No sama sladila ne garantiraju mršavljenje, a cijeli proces biti će uspješan jedino ako je usklađen s kompletnom prehranom i redovitim vježbanjem.
"Postoje studije koje pokazuju kako oni koji konzumiraju inačice hrane s manje kalorija, kratkoročno i dugoročno, imaju tendenciju gubitka težine", rekla je dr. Stacey Lockyer, iz britanske zaklade za prehranu.
Regulacija svakog umjetnog zaslađivača strogo je određena pa tako njihovi proizvođači moraju pokazati dokaze da zaslađivač nema nikakvih štetnih učinaka. Između ostalog moraju dokazati da ne uzrokuje razvoj tumora, da ne utječe na reproduktivne organe, da se pohranom u organizmu ne pretvara u druge potencijalno nesigurne provode, da ne uzrokuje alergijske reakcije i sl.
Europska agencija za sigurnost hrane određuje prihvatljivu dnevnu mjeru njihove konzumacije, što se smatra dovoljnom sigurnošću da ih možete uzimati svaki dan tijekom vašeg života bez štetnih učinaka. O kakvim iznosima je riječ pokazat ćemo na sljedećem primjeru.
Odrasla soba teška oko 70 kg može dnevno popiti 14 konzervi napitka bez šećera ili 40 čajnih žličica zaslađivača aspartamana u čaju ili kavi, i neće prekoračiti dnevni limit. Kod djece riječ je o četiri limenke pića i 13 žličica sladila. No ako se pitate što je sa neugodnim nuspojavama, s obzirom na niz negativnih stvari koje se mogu čuti ili pročitati, čvrstih dokaza o štetnosti ipak nema, piše BBC.
Umjetna sladila ne smiju konzumirati djeca mlađa od tri godine, ali trudnice smiju. Osobe rođene s rijetkim genetskim poremećajem fenilketonurija trebaju izbjegavati aspartam jer može biti štetan za njih. Ostali prosječno zdravi konzumenti umjetnih sladila trebaju znati kako prevelika konzumacija može uzrokovati nadutost i proljev.
Oboljeli od dijabetesa će najčešće koristiti nadomjestke za šećer, posebno bazgin šećer. Količina i uloga šećera u organizmu posebno je važna kod dijabetičara. Šećer je vrsta ugljikohidrata i utječe na razinu glukoze u krvi, a smanjenje unosa šećera može pomoći u održavanju razine glukoze u krvi pod kontrolom. No i njihov odlazak na dijetu, ako je potreban, također ne bi u potpunosti trebao izbaciti šećer.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
ništa