Znanost
7366 prikaza

Zbog vrućina cijeli Balkan postat će nenaseljiva pustinja

Suša na usjevima uslijed klimatskih promjena
USDA/ Bob Nicols
Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa Big Think, na Alpama neće više biti ni snijega

Na portalu Big Think objavljena je karta na kojoj se prikazuje kako će svijet izgledati kada prosječna godišnja temperatura bude četiri stupnja veća nego danas. 

"Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Europa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svijet u prosjeku godišnje bude topliji za samo četiri stupnja", navodi Big Think.

Zapadni Antarktik više nije sami led i nije nenaseljiv. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Sjeverna Kanada, Skandinavija i Sibir hranit će stotine milijuna klimatskih migranata koji će biti prisiljeni naseljavati ta područja, navode znanstvenici.

Metković, poplava 2010. Klimatske promjene Top News More će rasti do 10 metara, pogledajte Jadran 2100.

U tekstu se navodi kako je 'sada pravo vrijeme za kupnju nekretnina na Grenlandu, prije nego i on pozeleni'.  

Mjesta na karti označena smeđom bojom predstavljaju teritorij koji će biti nenaseljiv zbog suša i ekstremnih vremenskih prilika, a među njima su istočna obala SAD-a, Srednja Amerika i središte Južne Amerike. 

U Africi će poput njih završiti Madagaskar i Mozambik, u Aziji Indija i Pakistan, a napuštene će ostati Indokina i Indonezija.

Narančastom bojom označena su područja koja će postati nenaseljive pustinje, među kojima se nalazi cijeli Balkan, Austrija, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Portugal... Odosno cijela južna Europa. Rijeke će skroz presušiti, a kako predviđa karta, na Alpama neće više biti ni snijega.

Karta svijeta kad postane četiri stupnja topliji | Author: Big Think Big Think

Crvena boja označava teritorij koji će zbog rasta razine mora biti potopljen. Pretpostavlja se da će četiri stupnja više temperature uzrokovati rast razine mora i do dva metra. Iako se na karti ne čini kao da je crveni teritorij velik, riječ je o gusto naseljenim područjima. Primjerice, u SAD-u je to više od deset posto njihovog stanovništva.

Svjetlozelena boja označava područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova. Među njima je zapadni Antarktik, neprepoznatljiv i gusto naseljen. Novi Zeland će također postati jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

Industrijsko zagađenje Katastrofalno loši Znanost Hrvatska je klimatski ubojica, a da to ni ne znamo

U Sibiru i Kanadi padaline i više temperature stvorit će idealne uvjete za uzgoj hrane za većinu svijeta, dok će utočište većini svjetske populacije ponuditi Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i sjeverna Rusija.

Tamnozelena boja označava teritorij na kojem je moguće ponovno pošumljavanje, ali ni napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim točkama koristit će se za proizvodnju solarne energije, a crvenim točkama za proizvodnju geotermalne energije.

Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Vatroslav 15:14 19.Rujan 2018.

  Cool, konačno mogu kupit devu za kućnog ljubimca

 • Avatar monster_from_id
  monster_from_id 14:50 19.Rujan 2018.

  je samo što nije. Fanatici GW kulta nikako da updejtaju svoje modele, 20 godina pričaju o velikim sušama na Balkanu a imamo samo svake godine sve veće kiše u sred ljeta