Znanost
528 prikaza

Znanost otkriva četiri vrste pijanaca: Jeste li Hemingway ili Marry Poppins?

Društvo u kafiću pije pivo
Thinkstock
Svi znamo da alkohol drugačije utječe na različite ljude, pa otkrijte koji ste vi "tip"

Svima nam se dogodilo da smo s društvom izašli van i da smo svi popili jednako, no svakoga je "lupilo" na drugačiji način.

Tako se jedan vaš prijatelj nekontrolirano hihoće; drugi priča smiješnu priču grupici nepoznatih djevojaka u kutu kafića; treći se pokušava potući s izbacivačem, dok četvrti čavrlja s konobarom kao da nije malo prije eksao četiri Jägermeistera.

Ako se pitate kako je to moguće, sve će vam razjasniti znanost. 

Alkohol | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Psiholozi s Columbije objavili su znanstveni rad u časopisu 'Addiction Research & Theory', u kojem su objasnili da postoje točno određeni načini kako biti pijan i da oni drugačije utječu na različite tipove osobnosti.

U njihovom istraživanju, u kojem su sudjelovala 374 studenta, znanstvenici su povezali pop kulturu i književnost kako bi opisali četiri tipa "pijanaca".

Prvu i najveću skupinu, točnije oko čak 40 posto ljudi, čine Ernesti Hemingwayji, koji su prozvani po piscu poznatom po tome što je mogao popiti ogromne količine viskija bez da se napije. Hemingwayji ne pokazuju velike promjene osobnosti prelaskom iz trijeznog u pijano stanje.

Za razliku od njih, Mary Poppins "pijanci" gotovo su savršeni na sve moguće načine nakon što popiju. Oni su i inače otvoreniji tipovi, koji - na neki način - nakon što nazdrave više puta, postanu samo još sretniji i ugodniji u društvu, piše Time

Nakon njih dolaze Luckasti profesori, koji su prozvani po akademiku čiju je promijenjenu osobnost prikazao Eddie Murphy u istoimenom filmu. Oni su, kažu znanstvenici, prirodni introverti koji se riješe svih kočnica nakon što popiju, te pokažu svoju društveniju, šarolikiju stranu.

I na kraju, imamo Mr. Hydeove: zle blizance koji izranjaju nakon nekoliko čašica. To su osobe koje, pod utjecajem alkohola, postaju neodgovorne, manje inteligentne i zlonamjerne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.