Znanost
437 prikaza

Znanstvenici otkrili bakteriju koja ‘udiše’ radioaktivni uranij

Radijacija
Thinkstock
Nakon pronalaska bakterije, znanstvenici su odmah prepoznali korisnost u čišćenju radioaktivnih područja

U najdubljim oceanima, gdje je pritisak neizdrživ i gdje nema svjetla, postoje ribe koje plivaju. U vulkanima, gdje je ugljični dioksid na najvišoj razini, školjke su našle način kako da prežive. 

Sad su znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers otkrili bakterije koje žive u radioaktivnom okruženju. No to nije sve - one “udišu” uran! Soj bakterija naziva se betaproteobakterija, a pronađene su u rudniku u Rifleu u Coloradu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rudnik je jedan od devet takvih u Coloradu koji su služili za izradu nuklearnog oružja, a radioaktivnost je prisutna i danas.

Znanstvenici su svoje otkriće objavili u časopisu PLOS One. U njemu se opisuju bakterije koje uzimaju jedan elektron iz urana u procesu koji se zove redukcija. 

Znanstvenici s Rutgersa su odmah prepoznali korisnost ovih bakterija u čišćenju područja zagađenih radioaktivnošću, poput područja oko Černobila u Ukrajini ili područja na Bliskom istoku gdje se u ratovima koristilo kemijsko oružje a podzemne vode su izložene visokim razinama uranija. 

No nažalost, još se ne zna je li uran u ovakvom obliku, nakon što ga bakterije “obrade”, štetan za ljude, pa stručnjaci moraju još dodatno to ispitati.

"Biologija je jedan od načina da se riješi ovaj problem onečišćenja podzemnih voda, odnosno kontaminacije, osobito u situacijama poput ove u kojoj su radionuklidi visoko razrijeđeni, ali su i dalje prisutni na razinama koje se smatraju opasnima za ljude", kazao je profesor Lee Kerkhof sa Sveučilišta Rutgers.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.