Znanost
922 prikaza

Nakon ovoga ćete sigurno htjeti obrijati bradu

Hipster bradonja
Thinkstock
Koliko god da su bradati muškarci trenutno 'in', zabrinut ćete se kad čujete što se sve može naći među tim dlakama

Mikrobiolog John Golobic, uz pomoć američke KOAT7 televizije uzeo je briseve brada više muškaraca u Albuquerqueju prije nego li se zaputio u laboratorij.

Nakon što je briseve ostavio da se razviju u petrijevoj zdjelici, Golobic se vrlo iznenadio kad je na dlakama otkrio vrstu bakterija koja se inače može pronaći u fekalijama.  Golobic je pritom napomenuo da kad bi ista količina tih bakterija koju je on pronašao bila pronađena u uzorku gradskog vodovoda, vodovodni sustav bi trebao istog trena biti zatvoren.

Golobic je također izjavio za Independent: "Obično nisam iznenađen, ali ovo me iznenadilo".

Stari bradonja | Author: Winfried Rothermel/DPA/PIXSELL Winfried Rothermel/DPA/PIXSELL

Carol Walker, savjetnica u Birmingham Trichology centru, izjavila je nedavno da se na bradi zadržava veći broj bakterija zbog njezine grube teksture. "Ona ima oblik bajuneta, okrugla je i zaobljenog dna, a zatim sa strane dođe do neke točke. Tu obično postane vrlo kovrčava i mekana, te ima tendenciju imati više zavoja u kojima se lakše sakuplja i krije prljavština."

Kako biste pak izbjegli nakupljanje prljavštine i bakterija, Golobic preporučuje da često ribate bradu, što češće perete ruke i pokušate što manje rukama doticati lice. Čak i kad mislite da su vam potpuno čiste ruke.

A naravno, uvijek vam ostaje i opcija brijanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.