Znanost
13539 prikaza

Znanstvenici otkrili najzdraviji položaj za spavanje

Muškarac spava
Thinkstock
Većina ljudi mijenja položaj spavanja tijekom noći, a stručnjaci su našli savršenu pozu

Spavajući provedemo trećinu svog života, a za mnoge je san jedna od omiljenih aktivnosti. No, rijetko tko obraća pažnju na vezu između položaja spavanja i utjecaja istog na zdravlje. Iako svatko ima svoje preferencije te se položaji često mijenjaju uslijed noći, nedavna su istraživanja kako je jedan položaj najbolji za ukupno zdravlje.

Riječ je o spavanju na lijevom boku, čija je osnovna prednost to što djeluje blagotvorno na unutarnje organe trbušne šupljine, no ima i brojne druge:

Poboljšava funkciju limfnog sustava

Limfni sustav igra ključnu ulogu u uklanjanju otpada te toksina iz organizma. Stručnjaci ističu kako se kanal prsišta (ujedno i najveći splet žila limfnog sustava) nalazi na lijevoj strani. Zbog toga spavanje na lijevom boku potiče eliminaciju otpadnih materijala. Budući da limfa osigurava prijevoz masti, proteina i drugih važnih tvari, ležanje na toj strani omogućuje bržu izmjenu.

Omogućava slezeni da bolje obavlja svoj posao

Slezena je najveći organ u limfnom sustavu te se također nalazi na lijevoj strani tijela. Kad spavamo na lijevoj strani, ona efikasnije radi, a glavni razlog za to je gravitacija koja potiče cirkulaciju prema slezeni.

Potiče probavu

Spoj između tankog i debelog crijeva također se nalazi na lijevoj strani tijela. Kad spavamo u tom položaju, gravitacija također potiče probavu te prijelaz otpadnih tvari, što omogućuje brži prolazak kroz crijeva.

Olakšava žgaravicu

Patite li od česte žgaravice, najbolja je ideja da spavate na lijevom boku. U tom položaju se želudac nalazi ispod sfinktera koji spaja ždrijelo sa žeucom, pa se spriječava povratak sadržaja želuca i dizanja kiseline.

Spašava jetru od preopterećenja

Budući da se jetra nalazi na desnoj strani tijela, ležanje na desnoj može opteretiti rad tog organa. Puno je bolja ideja spavanje na lijevoj strani, što onemogućuje toksinima i štetnim tvarima da preopterećuju jetru.

Dobro je za srce

Lijeva strana srca prima krv iz pluća te je pumpa dalje po tijelu. Stoga spavanje na lijevoj strani omogućuje srcu da lakše obavlja svoj posao, osobito za aortu i venu cavu, veliku venu koja nosi krv bogatu ugljik dioksidom iz donjeg dijela tijela prema srcu, a nalazi se na desnoj strani kralježnice.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.