Znanost
52793 prikaza

Znanstvenici u strahu: Nešto se čudno događa s morem!

Ronioc pod morem
J.W. Alker/DPA/PIXSELL
Promjene na morskom dnu primijećene su u raznim dijelovoma oceana - posvuda po svijetu

Zahvaljujući klimatskim promjenama i ubrzanom otapanju leda razina oceana raste, a morsko se dno deformira. Delft sveučilište u Nizozemskoj objavilo je istraživanje u kojem tvrde da je morsko dno toliko deformirano da su sva mjerenja rasta razine mora u protekla dva desetljeća zapravo potpuno - pogrešna.

Sateliti su ti koji prate rast mora, no nisu u mogućnosti registrirati promjene na morskom dnu. Kada se u obzir uzme nezamislivo velika količina i volumen vode, izračunato je kako su sateliti 'promašili' čak dodatnih osam posto porasta razine mora.

Ova golema redistribucija mase nije jedini faktor koji utječe na preoblikovanje oceanskog dna. U obzir treba uzeti, uz otapanje ledenjaka, i toplinsko istezanje vode kao i postotak soli u vodi. 

Balans nije na isti način poremećen svugdje na planeti. Dok se led topi jedan dio kore, posebno na sjevernoj hemisferi, 'izvija' se prema van, dok na južnoj hemisferi 'propada'. 

Veliki dio redistribucije mase na površini uzrokovan je otapanjem Grenlanda i glečerskih regija koje okružuju Arktički ocean.

Kada se sve uzme u obzir čini se kako razina mora godišnje poraste dodatnih 0.1 milimetar koji prethodno nije bio uračunat u projekcije. 

Potiskivanje prema dolje  dna svakog oceana nije zanemariva stvar, a čini se da će se s vremenom i pogoršati. Izračunati promjene također nije jednostavno, a tim koji je radio na istraživanju na više je načina računao koliko leda sa kopna i vode 'ulazi' u oceane. Za to su koristili niz kompjuterskih modela virtualnih oceana.

- Kako bi točno izračunali rast mora, u obzir moramo uzeti i deformaciju oceanskog dna - napisali su u radu.

Redistribucija vode djeluje i na zemljinu rotaciju, zbog čeha se sjeverni pol polako 'približava' Velikoj Britaniji.

Zemlja | Author: Thinkstock Thinkstock

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Torento 23:11 08.Siječanj 2018.

    Znači, Greenwich neće biti samo nulti meridijan, već i sjeverni magnetni pol.

  • Avatar Marina Kovacevic
    freundin 07:47 08.Siječanj 2018.

    Sve se unistava pa tako i morsko dno, nista cudno. Covjek misli da ce unistavanjem i zagadjivanjem prirode radi vlastitog profita sve ostati isto kao i prije. Da ne bi!

  • babamoje2 13:54 07.Siječanj 2018.

    a ja ću pomalo doć u prvi red uz more.