Ekonomix
2477 prikaza

10 činjenica o najozloglašenijoj poreznoj oazi na svijetu

Kajmanski otoci
Thinkstock
Dok bogataši ovdje skladište svoje milijarde, mnogi ne znaju ove činjenice o najpoznatijem poreznom utočištu

Ovih dana slušamo o alarmantnom porastu globalne nejednakosti. 62 osobe danas raspolažu s istom imovinom kao siromašnija polovica građana svijeta, s tim da većina bogataša svoje novce krije na računima u inozemstvu, točnije u poreznim utočištima koja predstavljaju potpuno legalan način izbjegavanja plaćanja poreza. 

Kad bi sve te novce usmjerili natrag u svoje domovine, isplaćeni porezi bili bi dovoljni da se financira obrazovanje, bolnice i drugi servisi tijekom sljedeće četiri godine. 

Kajmanski otoci su najzloglasnija porezna oaza na svijetu, iako žele prikazati kao da nemaju što za kriti. Tako su širom otvorili vrata novinaru Guardiana, koji je pritom zapazio 10 iznenađujućih činjenica o ovim otocima u Karipskom moru:

1. Nije velik, no više je britanski od Velike Britanije, tj. imat ćete osjećaj kad da ste stupili u Britaniju 1950-ih godina.

2. Niti jedna firma ni obrt ne plaćaju poreze, no zato je sve drugo skupo; pogotovo hrana.

3. To nije nikakva porezna oaza, nego "međunarodni financijski centar"... tvrdi tamošnji premijer Alden McLaughlin.

4. Ovdje ima duplo više tvrtki nego ljudi, točnije na svim otocima je ukupno oko 100.000 tvrtki.

5. Za loš imidž otoka je zaslužan Tom Cruise sa svojom ulogom u filmu "Tvrtka" iz 1993. godine, u kojem su na otočju prali novce.

6. Ondje ne žive samo bogataši, dapače, puno lokalnog stanovništva je siromašno.

7. Velika Britanije bi mogla završiti kao Kajmanski otoci, točnije, malo bogatih bi moglo uživati dok će starosjedioci jedva preživljavati.

8. Britanija je odgovorna za situaciju na otočju, jer su otoci odlučili da ne žele nezavisnost, a Britanci su željeli konkurirati Švicarskoj.

9. Računi u inozemstvu su prilično komplicirani, jer nitko - u konačnici - ne preuzima odgovornost za poslovanje.

10. Sad su ljudi, a ne vlada, odgovorni za ono što se događa, jer smo se usredotočili na jeftinu robu koju kupujemo online i na malo dobrobiti koje imamo od njih, umjesto da dugoročno gledamo koje to posljedice ostavlja na našem poslovanju, zaposlenicima, poslovima i isplaćenim porezima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.