Ekonomix
1434 prikaza

Amerika ovaj tjedan posuđuje 300 milijardi dolara

Donald Trump
maxpixel.freegreatpicture.com
Predsjednik Donald Trump ovaj tjedan je potpisao nove rashode u iznosu od 1,3 trilijuna dolara

Sjedinjene Države planiraju prodati oko 294 milijardi dolara duga, kažu iz Državne riznice. To je najveći iznos u jednom tjednu, još vremena rekordnih iznosa iz 2008. godine, tijekom financijske krize. 

Federalni prihodi opadaju zbog smanjenja poreza koje je uveo predsjednika Trump, tako da vlada treba posuditi više kako bi se ispunili ciljevi. Istodobno, troškovi zaduživanja u Washingtonu ubrzali su se posljednjih mjeseci.

- Iznos duga koji dolazi na tržište ovog tjedna iznimno je velik, rekao je Rick Rieder, šef globalnih investicija fiksnih prihoda u BlackRocku, koji upravlja najvećom imovinom na svijetu

Novci NOVA PRAVILA? Ekonomix EU nabila Googleu i Facebooku porez od 6 milijardi

Vlada je stavila na prodaju sve ove kratkoročne i dugoročne obveze iako je odabrala loš tajming. Prošli tjedan Trump je obećao nametnuti Kini velike carine, a ta zemlja posjeduje najviše trezorskih zapisa.  

Kina je odgovorila da će se boriti protiv bilo kakvog trgovinskog rata "do kraja". Na pitanje Bloomberg Television razmišlja li Kina o skaliranju kupovine američkog duga, kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama rekao je: "Razmatramo sve mogućnosti".

Kina drži 1,17 trilijuna dolara američkog duga. 

- Oslanjamo se na međunarodne investitore u Aziji za dobar dio naših financijskih sredstava, i to je nešto na što smo se sad usredotočili, rekao je Rieder.

Guy LeBas, glavni strateg fiksnog dohotka u Janney Capitalu, odbacio je zabrinutost zbog odustajanja od kupovine američkog duga.

- Uostalom, jedan od razloga zašto Peking posjeduje toliko trezorskih zapisa je ogromni trgovinski višak. Kina prodaje više roba i usluga Sjedinjenim Američkim Državama nego što kupuje i mora nešto učiniti sa svim tim novcem. Kina odabire ulaganje u sigurnu imovinu, poput američkog duga, smatra on.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
- Plaćamo Kini u dolarima za sve što izvezu u SAD. Mogli bi uzeti dolare i sakupiti ih na hrpu, ali to nije osobito ekonomična vježba, kazao je LeBas

Washington i Peking su u pregovorima s ciljem postizanja dogovora koji bi spriječio trgovinski rat. Jedna od sretnih okolnosti za Kinu je da ju Trump treba kao i ostale strane ulagače da nadoknade rupe u proračunu zbog poreznih olakšica, a očekuje se da će tako u idućem desetljeću nadoknaditi više od trilijun dolara deficita.

- Iznos duga je iznimno velik, rekao je Rieder iz BlackRocka.

Istodobno, Federalne rezerve prestale su kupovati američki dug , a investitori su sve više zabrinuti da će inflacija prisiliti Federalne rezerve da podignu kratkoročne kamatne stope, što će poskupiti otkup.

Washington planira ubrzo potrošiti još i više. Prošli tjedan Trump je potpisao nove rashode od 1,3 trilijuna dolara što će dodatno povećati potrebe zaduživanja.

Bijela kuća A svi bogataši... Top News Rastrošni političari: Servis za jelo platio 186.000 kuna

Sjedinjene Države su u veljači imale manjak od 215 milijardi dolara, najveći u šest godina. Godišnji proračunski manjak mogao bi nadmašiti milijardu dolara čim iduće godine, prema procjenama Odbora odgovornog za federalni proračun. Fiskalna nadzorna skupina nedavno je upozorila da bi se plaćanje kamata na američki dug moglo uvećati za 1,05 bilijuna dolara do 2028. godine, ako se nastavi s takvom politikom.

Zabrinutost zbog jaza između američkog prihoda i potrošnje pomogle su u povećanju stope trezorskih zapisa u ovoj godini. Prinos 10-godišnje trezorske dobiti povećao se s 2,4% na početku godine na gotovo 3% u veljači. Danas je oko 2,85%.

Nitko neće odbiti američke riznice, ali mogu tražiti veće kamate", rekao je LeBas. Dodao je kako troškovi posudbe nisu "osobito problematični" na tim razinama.

Rieder predviđa da će troškovi posudbe nastaviti rast, osobito tijekom druge polovice 2018. godine. Ali on očekuje vrlo jaku potražnju za trezorskim zapisima od osiguravateljskih kuća i mirovinskih fondova zbog starenja generacije baby boomera. 

Potražnja za fiksnim prihodima je ogromna i to će zaustaviti rast kamatnih stopa, rekao je Rieder. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 23:49 01.Travanj 2018.

    ne radi se o trilijunima dolara u tekstu,nego o bilijunima,jer je amerima milijarda bilijun,a bilijun trilijun