Ekonomix
244 prikaza

Bacili milijarde: Shell odustao od nafte s Aljaske

Bušotine nafte
Thinkstock
Shell je u istraživanja na Aljasci uložio sedam milijardi dolara

Naftni gigant Shell objavio je kako odustaje od eksploatacije nafte na Aljasci, jer količine nafte koje su pronađene nisu dovoljne za daljnje bušenje.

Odustajanje od ovog kontroverznog projekta pobjeda je za ekološke udruge, a za Shell znači hrpu milijardi bačenih u vjetar.

Shell je u istraživanja na Aljasci uložio sedam milijardi dolara, uključujući 2,1 milijardu u 2008. godini za bušotine kod sjeverozapadne obale u Čukotskom moru, gdje su rezultati na dubini od oko 2070 metara također bili razočaravajući.

Istraživanja na Aljasci shell je započeo u srpnju ove godine, dva mjeseca nakon što je Barack Obama dozvolio bušenje na Arktiku, unatoč protivljenju ekoloških udruga. Ekolozi i brojne udruge su prosvjedovale jer bi bušenje ugrozilo polarne medvjede i ostale životinje na tom području.

Shell je planirao da pripreme za eksploataciju nafte traju barem godinu dana, ali odustali su nakon nešto više od dva mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.