Ekonomix
1962 prikaza

Bezos je u jednom danu zaradio 12 milijardi dolara

Jeff Bezos
DPA/PIXSELL
Njegova kompanija Amazon ostvarila je najveći rast neto dobiti od 2011. godine

Amazon je u četvrtak probio dva rekorda - u prva tri mjeseca ostvario je neto dobit od 1,6 milijardi dolara, što je najveći rast dobiti Amazona u zadnjih šest godina, te je drugi kvartal zaredom ostvario dobit od preko milijardu dolara.

Ovi rezultati su iznenadili investitore, koji su ionako očekivali da će Amazon objaviti sjajne brojke prvog tromjesječja, obzirom da ogroman rast svoje dominacije na tržištu online prodaje. Međutim, očekivali su ipak skromniji rezultat nakon promjene strategije koja se snažno fokusirala na dugoročne investicije.

Amazon NEZAUSTAVLJIVI Ekonomix Amazon je postao noćna mora za svaku kompaniju

Ovo je najveći rast neto dobiti od 2011. godine, a Amazon ovakav rast pripisuje rezultatima u svojim cloud uslugama, gdje su zabilježili puno veću dobit nego što su očekivali. Osim toga, veliki dio rasta dobiti pripisuju i rastu njihovog oglašivačkog biznisa.

Vlasnik Amazona Jeff Bezos obavijestio je investitore da je kompanija fokusirana na kupce, da će žrtvovati kratkoročne profite kako bi cijene na Amazonu i dalje bile povoljne, kako bi naručena roba što prije bila dostavljena kupcu, te kako se još više proširila ponuda usluga i robe, uključujući i produkciju filmova (Amazon je vlasnik producentske kuće Amazon Studios).

S druge strane, Amazonov profit je relativno blijed u usporedbi s dobitima ostalih tehnoloških divova, piše Wall Street Journal. Facebook je tako prijavio dobit od pet milijardi dolara, Microsoft 7,42 milijarde dolara, dok prednjači Google sa 9,4 milijarde dolara neto dobiti.

Nakon objave rezultata cijene dionica Amazona su narasle za 7,2 posto.

Amazon Velika šteta Ekonomix Trump: Zbog Amazona Amerikanci ostaju bez posla!

Zanimljivo je vidjeti i na što Amazon najviše troši - na gradnju novih megaskladišta, kao i širenje dostavljačke mreže, ali i povećani video sadržaj. U prvom tromjesječju Amazon je uveo uslugu dostave u roku sat vremena za stvari kupljene u njihovim trgovinama Whole Foods, koje je Amazon nedavno kupio.

Ovi rezultati donijeli su i veliki profit osobno vlasniku Jeffu Bezosu. On je naime u četvrtak postao bogatiji za 12 milijardi dolara, piše Bloomberg, što znači da je Bezos sad 'težak' 134 milijarde dolara i najbogatiji je čovjek na svijetu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.