Ekonomix
9606 prikaza

Bizarnost: Na jednoj je novčanici otisnuta riječ 'seks'

Novac
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Razlozi za povlačenje pojedinih novčanica s tržišta su brojni – krivi potpis, pogrešno ispisane brojke, tiskarske greške, tipfeleri...

Jednog dana 1967. godine u indijskom Bangaloreu, Rezwan Razack čačkao je po djedovom metalnom sefu i nešto neobično zapelo mu je za oko. Bio je to snop novčanica, a na svakoj je bila ispečatirana riječ "OTKAZANE". Među njima je bilo nekoliko novčanica s likom kralja Georgea VI, a na njima je, također pečatirano pisalo – odbijena pakistanska novčanica. Dječaka je zanimalo što se to događa s papirnatim novcem koji se ne može koristiti za plaćanje.

"Uvijek sam se pitao kako novčanice iz državne indijske banke mogu biti pakistanski novac", kaže Razack za BBC, a kasnije je shvatio da je indijska banka tiskala novac za Pakistan neko vrijeme, nakon podjele Britanske Indije na dva dijela.

Nedugo nakon što je otkrio djedov sef, kod rođaka je pronašao novčanice Britanske Indije, novac koji se koristio prije indijske neovisnosti i tako je Razack počeo skupljati rijetke novčanice i uskoro je novac postao njegova strast.

Kako je vrijeme prolazilo, Razack je postajao sve strastveniji u vezi rijetkih novčanica, pa je u tom smjeru otišlo i njegovo obrazovanje da bi danas imao vlastiti građevinski biznis, ali je u jedno i direktor međunarodnog društva koje se bavi novčanicama.

Razack u svojoj privatnoj kolekciji ima primjerak apsolutno svake serije indijskih novčanica tiskanih od 3. rujna 1812. godine, a danas svaka od tih novčanica vrijedi od 100 do 50.000 dolara.

Euri | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Kolekcionari rijetkog novca danas mogu jednostavno doći do rijetkih novčanica, jedino je pitanje – koje su vrijedne a koje bezvrijedne.

Osim vladinih odluka u svakoj zemlji kojima se neke novčanice prestaju koristiti, razlozi za povlačenje pojedinih novčanica s tržišta su brojni – krivi potpis, pogrešno ispisane brojke, tiskarske greške, tipfeleri...

One najrijeđe, odnosno novčanice kojih je ostalo vrlo malo u svijetu i koje se teško mogu naći najvrijednije su i za njima vlada najveća potražnja.

Primjerice, najtraženije američke novčanice s greškom su one s dvostrukom vrijednosti, odnosno one na kojima s jedne strane piše da su od deset dolara vrijednosti, a s druge strane piše 20.

"Te novčanice danas vrijede između 20.000 i 35.000 dolara za svaku, ovisno o seriji i u kakvom su stanju", rekao je Fred Weinbert, diler rijetkih kovanica i novčanica.

Rijetke novčanice iz ere prije eura, stare europske valute koje su se koristile prije pojave eura također mogu postići visoku cijenu.

Svjetsko tržište rijetkih novčanica raste, a naročito su tražene one koje su u dobrom stanju i mogu postići cijenu od nekoliko tisuća dolara.

Ponekad i one najjednostavnije novčanice postižu veliku cijenu. Primjerice, novčanica od jedne funte iz Prvog svjetskog rata tiskana na arapskom i koju su koristili britanski vojnici u Turskoj 1915. godine može doseći cijenu i preko 11 tisuća dolara.

Pored rijetkih primjeraka i starih novčanica u dobrom stanju, tražene su i one koje imaju neku posebnost. Jedan takav primjer je sejšelska novčanica od 50 rupija, koja u sebi ima skrivenu riječ 'seks'. Sitno je napisana u palminom drveću otprintanom na novčanici.

50 sejšelskih rupija | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Kanadska novčanica od dva dolara prodana je na javnoj aukciji za skoro 10 tisuća dolara jer je na njoj bio potpis pogrešnog dužnosnika.

Također su na cijeni novčanice iz doba kolonijalizma, a one koje nećete moći prodati koliko god bile stare ili rijetke su one koje su uništene. Te ne vrijede niti koliko vrijedi papir na kojem su otiskane.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.