Ekonomix
756 prikaza

Boeing i Airbus zbog Trumpa izgubili 39 milijardi dolara

Boeing 787
REUTERS
Trumpove najave sankcija i izlaska iz sporazuma s Iranom utjecat će i na brojne međunarodne kompanije

Nakon najave američkog predsjednika Donalda Trumpa kako će se SAD povući iz sporazuma s Iranom te kako će im nametnuti nove sankcije, zabrinutost je zavladala financijskim tržištem. Sa svih strana tako stižu najave mogućih 'potresa' zbog gubitka niza ugovora koje svjetske kompanije imaju sa Iranom. 

Pretpostavlja se kako će Boeing i Airbus izgubiti ugovore u vrijednosti od gotovo 39 milijardi dolara. Airbus Group još je krajem 2016. godine potpisao ugovor s Iran Airom za proizvodnju 100 novih zrakoplova, vrijednosti oko 19 milijardi dolara. Dosada su isporučili tri zrakoplova, koji su bili i prvi iranski zrakoplovi u 23 godine.

"Trenutačne licence Boeing i Airbusu bit će opozvane", rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin.

Sličan ugovor potpisao je i Boeing, koji je u razdoblju od 2017. do 2025. Iranu predati 80 novih zrakoplova, ukupne vrijednosti 17 milijardi dolara. Uz to još su i postigli dogovor s iranskim Aseman Airlines za proizvodnju 30 novih zrakoplova, po cijeni od tri milijarde dolara. Do sada nije još bilo ni jedne isporuke. 

Donald Trump Vraćanje sankcija Top News Što nas čeka nakon Trumpovog raskida sporazuma s Iranom?

"O svojim sljedećim koracima znat ćemo nešto više nakon konzultacija s američkom vladom", rekao je Gordon Johndroe, dopredsjednik Boeinga. 

No analitičari smatraju kako mogući gubitak vrijednih ugovora s Iranom neće puno naškoditi Boeingu koji trenutačno ima narudžbe za proizvodnju 737 zrakoplova. Ove najave odrazile su se i na pad vrijednosti dionica od 0,6 posto, a trenutačna vrijednost iznosi 338,37 dolara po dionici. 

Francuski Airbus pogađaju i najavljene američke sankcije s obzirom da više od 10 posto dijelova potrebnih za izradu svojih zrakoplova nabavljaju od američkih tvrtki kao što su United Technologies, Rockwell Collins i General Electric.

"Sankcije će pogoditi veliki dio industrije. Jako su oštre no pokazalo se kako su bile uspješne prošli put. Iz tog razloga Iran je tada pristao na dogovore", rekao je Mnuchin. Najavio je kako će biti nekih izuzeća, no nije o njima htio detaljno govoriti. 

Donald Trump VRAG JE U DETALJIMA Top News Donald Trump je subjekt istrage, evo što to znači

Jedina kompanija koja bi mogla biti izostavljena je francuski naftni gigant Total, koji je prošle godine potpisao ugovor o razvoju prirodnog plina. Nadaju se kako njihov ugovor neće biti ukinut jer kako kažu, potpisan je poštivajući ugovore koji su vrijedili u tom trenutku. 

Američka administracija najavila je kako će međunarodnim kompanijama omogućiti period od 180 dana prilagodbe, kako bi napustili svoje dogovore i ugovore koje su postigli s Iranom. 

Sankcije koje će pogoditi i tržište nafte bit će slične onima za vrijeme Obamine administracije, piše The Washington Post. State Department dozvolit će kupnju drugim zemljama ako pokažu kako ulažu "posebne napore u redukciju" tijekom perioda prilagodbe od 180 dana. Za vrijeme Obame i uz suradnju pet glavnih ekonomskih sila, iranski izvoz nafte pao je za više od milijun barela nafte dnevno. Nove sankcije mogle bi imati manju učinak od prijašnjih.

Mohammad bin Salman Mohammad bin Salman Top News Saudijski princ osvaja Ameriku - sastaje se čak i sa Oprah

Nakon potpisivanja sporazuma Iran je slobodno prodavao naftu, a Islamska država tako je mogla na azijskom tržištu, posebno u Kini i Indiji, prodavati 700.000 barela nafte dnevno. Nejasno je koliki će utjecaj ove sankcije ostaviti upravo na tom tržištu.

SAD provodi razgovore s drugim zemljama (ne precizira se o kojima je riječ) oko mogućnosti povećanja proizvodnje nafte kako bi se nadoknadio gubitak iranske. Vjeruje se kako bi veliku ulogu na tome području mogla imati i Saudijska Arabija. Hoće li to dovesti do povećanja cijene nafte, zasad se još ne zna. 

"Ne očekujem povećanje cijene nafte", rekao je Mnuchin.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.