Ekonomix
13676 prikaza

Bogati i vrijedni - uvode radni tjedan od 28 sati

Radnik u tvornici
Thinkstock
Mnoge tvrtke u Njemačkoj već i sada nude svojim radnicima odabir kraćeg radnog tjedna

Milijunima radnika u Njemačkoj mogla bi se ostvariti želja o radnom tjednu koji traje 28 sati nakon dogovora kojeg su sindikalisti postigli s čelnicima više od 700 tvrtki.  Od sljedeće godine tako će 2.3 milijuna radnika, članova sindikata, moći uživati u fleksibilnom radnom vremenu i povećanju plaće. 

Dogovor je postignut za vrijeme pregovora sindikata IG Metall i predstavnika više od 700 tvrtki u sjeverozapadnoj Njemačkoj. Očekuje se kako će imati i veliki utjecaj na cijelu njemačku industriju. Tako će od 2019. godine radnici u mnogim njemačkim inženjerskim tvrtkama, kao što je tvrtka Daimler vlasnik Mercedes-Benza, moći odabrati rad u 28-satnom radnom tjednu i to maksimalno na dvije godine, piše CNN. 

"Ovako će se postaviti standardi i za druge" rekla je Megan Greene, glavna ekonomistica tvrtke Manulife Asset Management.

Konstrukcijski radovi u Hanoveru Povijesna istina Ekonomix Mit o Nijemcima: Ne rade više od nas, ali rade nešto drugo

Smanjenje radnih sati prati i smanjenje plaće, no sindikalisti smatraju kako se s odobravanjem  ovakvu odluku dočekati radnici koji se žele brinuti o svojoj djeci ili članovima obitelji. Svi oni koji žele zaraditi više uvijek mogu raditi po uobičajenom radnom vremenu od 40 sati tjedno. Odluka dolazi u pogodnom trenutku za poslodavce i radnike s obzirom na malu nezaposlenost i snažan ekonomski rast.  

"Možete očekivati da se slični dogovori postignu i u drugim dijelovima industrije i regije", naglašava Famke Krumbmüller iz konzultantske tvrtke OpenCitiz. 

Mogućnost korištenja kraćeg radnog tjedna bit će ponuđena i radnicima koji nisu članovi sindikata a rade u tvrtkama koje su postigle dogovor. Jedna od tvrtki koja je najavila uvođenje 28-satnog radnog tjedna je Daimler kao nastavak niza fleksibilnih mogućnosti koje nudi svojim radnicima. Bosch koji zapošljava 138.000 radnika u Njemačkoj, naglašava kako će svojim radnicima ponuditi i povećanja plaće i druge pogodnosti. 

"Bosch svojim radnicima nudi već sada odabir između 100 različitih modela radne satnice", naglasio je njihov glasnogovornik Simon Schmitt.

Kava na suncu DRŽAVNI PRAZNICI Ekonomix Ovo je zemlja u kojoj se najmanje radi, evo i koliko

Iako većina tvrtki podržava dogovor, među potpisnicima ima i onih koje nisu potpuno zadovoljne. Radničko udruženje Südwestmetall tako smatra kako je riječ o kompromisu s mnogim 'bolnim elementima'. "Bit će to teško za mnoge tvrtke", naglašavaju. 

Njihov glasnogovornik Volker Steinmaier smatra kako će se zbog kraćeg radnog tjedna javiti potreba za dodatnom radnom snagom. Ipak se pretpostavlja kako će većina radnika htjeti raditi duže zbog veće plaće.

"Već je nekoliko tvrtki ponudilo svojim zaposlenicima slobodan izbor između radnog tjedna od 30, 35 ili 40 sati, i pokazalo se kako se većina odlučila za duži radni tjedan koji im nosi i veću zaradu", naglašava Steinmaier.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.