Ekonomix
228 prikaza

Brexit: Britanci sve brže mijenjaju funte u eure i dolare

Brexit
Uoči referenduma promet devizama porastao je 74 posto, potražnja za devizama za 380 posto

Britanska državna poštanska služba objavila je da je promet devizama u Velikoj Britaniji od vikenda porastao za čak 74 posto u odnosu na prosječan promet. Razlog je više nego očit, ako netko dušom i tijelom čak i jest odan kraljevstvu, pad vrijednosti životne ušteđevine u funtama nije nimalo bezazlena stvar, a posljednjih tjedana britanskoj funti vrijednost je već osjetno pala.

Funte se ubrzano razmjenjuju u eure i dolare zbog straha Britanaca od ishoda njihovog referenduma o izlasku iz Velike Britanije iz Europske Unije u četvrtak. Prema podacima koje UK Post Office izlistava na svojim stranicama, potražnja za stranim valutama porasla je za čak 380 posto. I nije više riječ samo o građanima, nego i o investicijskim fondovima.

To je već materijalni dokaz na što bi nalikovala budućnost Ujedinjenog Kraljevstva, ako bi se dogodilo da njeni građani većinski ipak odluče istupiti iz EU-a. Neke banke tijekom srijede su odlučile prestati s trgovanjem deviza, kako su objavile, "dok se stanje ne stabilizira". A stanje s funtom tek se donekle uspjelo stabilizirati nakon što su stigle procjene o ishodu referenduma.

Presudna je bila objava američke investicijske kompanije Plimco da je mogućnost ostanka Velike Britanije u EU 60 posto. Plimco je istu takvu procjenu objavio još i početkom mjeseca, samo što je ista brojka tada izazvala određenu paniku, da bi sad paniku ublažila. S istom procjenom tijekom dana izišao je i Citibank, a za sve ostalo morat će se pitati glasače.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.