Ekonomix
484 prikaza

Bušotina u Podravini skrivala veliko ležište plina

Bušotina plina u Hrvatskoj
1/2
Goran Stanzl/PIXSELL
Ina je u petak objavila da je Agenciji za ugljikovodike prijavila veliko komercijalno otkriće ležišta plina

Istražna bušotina Severovci-1 nalazi se na  istražnom prospektu Severovci, u blizini Ininih eksploatacijskih polja Molve, Kalinovac i Ferdinandovac.

"Bušotina je izbušena u okviru prve faze istražnog razdoblja sukladno potpisanom Ugovoru o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor Drava-02 koji je Ina 10. lipnja 2016. godine potpisala s Vladom Republike Hrvatske. Ukupna količina pronađenog plina je oko 53.000 kubičnih metara. Samo bušenje i izrada kanala bušotine trajali su četiri mjeseca pri čemu je postignuta konačna dubina bušotine od 3410 metara. Sve istražne aktivnosti Ina je provela u okviru odobrenih radnih programa te ugovorenih radnih obveza", navodi se u priopćenju.

Inin operativni direktor istraživanja i proizvodnje Tvrtko Perković kaže kako ih raduje pozitivan rezultat bušotine Severovci-1 jer je on potvrda kvalitetnog rada te znanja i iskustva Ininih stručnjaka.

Plin - Bušotina u Hrvatskoj | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

"Hrvatska je naše najvažnije područje u sklopu aktivnosti istraživanja i proizvodnja nafte i plina te nam je cilj staviti u proizvodnju sve postojeće potencijale u zemlji. Zainteresirani smo za daljnja ulaganja u istražne aktivnosti koje mogu dovesti do otkrića te posljedično proizvodnje, a to se odnosi i na manja ležišta ugljikovodika", izjavio je Perković. 

Ina planira nastaviti aktivnosti kako bi novootkrivene rezerve plina u narednim godinama privela proizvodnji, a ostvarenje plana ovisit će o trajnosti postupaka izdavanja svih potrebnih dozvola. Kompanija će istovremeno nastaviti i s istražnim radovima na istražnom području Drava-02 u koje je do sada uloženo oko 100 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju Ine.

Dijamanti DIAMONDS ARE FOREVER Znanost Spavamo na dijamantima, ali ne možemo do njih

Inače, prvo javno nadmetanju za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu bilo je otvoreno u srpnju 2014. godine i zatvoreno sredinom veljače 2015. godine, a njime je bilo obuhvaćeno šest istražnih prostora veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara na području Drave, istočne Slavonije i Save.

U lipnju 2016. godine potpisani su i ugovori o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kopnu, i to s Inom za istražni prostor Drava-02, a za četiri istražna prostora - Drava-04 te Sava-08, Sava-09 i Sava-10 - s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy, dok je najbolju ponudu za prostor Drava-03 imala nigerijska tvrtka Oando Plc. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 17:47 27.Srpanj 2019.

    Najljepša vijest za MOL ! Polovica je odmah u startu njihova !!!

  • Penzić 22:21 25.Srpanj 2019.

    Mađari trljaju ruke !!!!!!!!