Ekonomix
59 prikaza

Cijene nafte ponovo iznad 49 dolara

Benzinska pumpa
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Procjenjuje se da se trenutno proizvodi milijun barela nafte dnevno više no što je potrebno

Cijene nafte ponovo su u utorak prekoračile razinu od 49 dolara na međunarodnim tržištima budući da su ulagači iskoristili izostanak negativnih vijesti kao priliku za povratak na tržište.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 46,53 dolara.

Jučer je tržišta pritisnuo podatak o rekordnoj ruskoj proizvodnji, dodatno pojačavši zabrinutost zbog prekomjerne opskrbe, a uteg su bili i slabiji izgledi kineske potražnje.

Danas su ulagači iskoristili izostanak negativnih vrijesti da bi se vratili na tržište, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Vrlo su raširene procjene da će se cijene nafte odlijepiti od niskih razina i krenuti uzlaznim smjerom i da će se proizvodnja u zemljama koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) smanjiti pa neki samo traže priliku za kupovine", tumači Schieldrop. 

Analitičari ipak upozoravaju da se prekomjerna opskrba neće značajnije smanjiti očekivanim padom američke proizvodnje. Procjenjuje se da se trenutno proizvodi milijun barela nafte dnevno više no što je potrebno.

"Naše okvirne procjene navode na zaključak da će se prema našem scenariju odgode otvaranja novih bušotina (američka) proizvodnja u 2016. smanjiti za 35 tisuća barela dnevno ako se uzme u obzir aktualni broj bušotina. To je više no što smo procijenili prošlog tjedna kada smo izračunali da bi se na godišnjoj razini proizvodnja trebala smanjiti za 20 tisuća barela dnevno", tumače u Goldman Sachsu.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 44,01 dolar, što znači da je porasla 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.