Ekonomix
609 prikaza

Doing Busines: Hrvatska gora od Makedonije, Srbije i Crne Gore

Konstrukcijski radovi u Hanoveru
DPA/PIXSELL
Najveći pad u odnosu na lanjsko izvješće zabilježen je u kategoriji pokretanja poslovanja – s 87. na 123. mjesto

Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke o regulativi poslovanja “Doing Business” zauzela 51. mjesto među ukupno 190 zemalja svijeta, U odnosu na prošlogodišnje izvješće Hrvatska je pala za osam mjesta, objavila je u utorak Svjetska banka.

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici o regulativi poslovanja zauzela 51. mjesto, sa  71,70 DTF bodova od maksimalnih 100, pokazuje izvješće “Doing Business 2018: provedba reformi radi otvaranja radnih mjesta” objavljeno u srijedu.

U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je sa 72,99 DTF bodova zauzela 43. mjesto.

Bodovanje se temelji na udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 DTF bodova, a oni s najslabijim rezultatom u određenom području nula bodova.

Najlošiji plasman u ovogodišnjem izvješću Hrvatska je ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, potonuvši s prošlogodišnjeg 126. na 159. mjesto.

Najveći pad u odnosu na lanjsko izvješće zabilježen je u kategoriji pokretanja poslovanja – s 87. na 123. mjesto.

Hrvatska je nazadovala i u kategoriji dostupnosti kredita. Sa 77. mjesta je potonula na 85. mjesto. Pogoršanje je zabilježeno i u kategoriji zaštite prava manjinskih dioničara, s padom s 29. na 38. mjesto.

Za dva mjesta nazadovali smo u kategoriji izvršenja ugovora (pad s 23. na 25. mjesto).

U kategoriji prekogranične trgovine imamo maksimalnih 100 bodova.

Poboljšanja su zabilježeno u kategorijama uknjižbe imovine, u kojoj smo skočili s 59. na 51. mjesto, dostupnosti električne energije gdje je Hrvatska napredovala sa 75. na 61. mjesto, te plaćanja poreza, gdje smo sada 89. a lani smo bili 95. (uz značajan pad u odnosu na 2016.).

Novi Zeland i ove godine vodeći

Vodeće tri zemlje na listi zemalja s povoljnom poslovnom regulativom su iste kao i lani. Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi s 86,59 DTF bodova. Na drugom je mjestu Singapur, a treća je Danska.

Hong Kong je napredovao za jedno mjesto i potisnuo je Južnu Koreju na 5. mjesto. Gruzija je napredovala za tri mjesta i ove godine je šesta.

Norveška je napredovala za jedno mjesto, zauzevši 7. poziciju., a Sjedinjene Države pale su za dva mjesta, na 8. mjesto. Identičan je pad zabilježila i Velika Britanija koja je deveta na ovogodišnjoj listi.

Makedonija se vratila među vodećih 10, pomaknuvši se za jedno mjesto i istisnuvši s 10. pozicije Švedsku koja je sada na 12. mjestu.

Među vodećim hrvatskim trgovinskim partnerima najbolje je plasirana Njmečka na 24. mjestu. Slovenija je 40., a Italija 51. Sve tri nazadovale su za tri do pet mjesta.

Od zemalja u hrvatskom okruženju bolje su palsirane Srbija (48.), Crna Gora (50.) te Mađarska (53.). Iza Hrvatske su Rumunjska na 52., Bugarska na 59. te Bosma i Hercegovina na 89. mjestu.

U najnovijem, 15. izdanju izvješća o uvjetima poslovanja “Doing Business” Svjetska banka navodi da je 119 gospodarstava širom svijeta provelo 264 reforme kako bi “otvorilo radna mjesta, privuklo ulaganja i postalo konkurentnije”.

“Otvaranje radnih mjesta spada među bitne prednosti koje zemlje i zajednice mogu ostvariti kada se privatnom sektoru dopusti uspješno poslovanje”, naglasila je izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva.

U prošlogodišnjem izvješću naglasak je bio na olakšanom osnivanju malih i srednjih poduzeća i njihovom lakšem poslovanju.

Najviše je reformi prema aktualnom izvješću provedeno u zemljama u razvoju, ukupno 206 ili 78 posto. Prednjačila je regija subsaharske Afrike s 83 provedene reforme, navodi Svjetska banka.

Napominju također da je veliki broj reformi bio fokusiran na bolji pristup kreditima i osnivanje novih poduzeća, po 38 reformi. Slijedi stvaranje uvjeta za nesmetanu prekograničnu trgovinu s 33 reforme.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • PrvaProleterska 11:33 08.Studeni 2018.

    Umjesto , da opisujete tabelu i uzimate ljudima vrijeme , mogli ste staviti TABELU uz puno manji komentar !