Ekonomix
330 prikaza

Doveo Putina na vlast, a danas traži od Rusije 12 milijardi dolara odštete

Putin
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
Sergej Pugačev, poznatiji kao 'bankar Kremlja' , tuži Rusiju da je prisvojila njegova sredstva i traži odštetu od 12 milijardi dolara

Sergej Pugačev tvrdi da je Kremlj namjerno naštetio njegovom poslovnom carstvu tako što mu je 'nezakonito preuzeo posao', tvrde anonimni izvori bliski poznatom 'bankaru'. 

Inače, trenutačno Pentagon ima izdan nalog za uhićenje Pugačeva, dok ruska vlast također zahtijeva njegovo uhićenje zbog navodne pronevjere, dok Pugačev opovrgava sve optužbe. 

Ruske vlasti tvrde da je Pugačev ukrao 700 milijuna dolara od sredstava predodređenih za spasenje Mezhoprombanke, međunarodne banke koju je osnovao 1992. godine. 

Sergej Pugačev | Author: Wikipedia Wikipedia

Pugačev je bio 'veliki igrač' u Moskvi tijekom prva dva Putinova mandata, a tijekom prve četiri godine od osnivanja Mezhoprombanke, postao je 'najmoćniji broker Kremlja', te je pomagao političarima da dobivaju izbore i svakodnevno je komunicirao s Putinom.

No u ruskim unutarnjim financijskim krugovima, ništa ne traje zauvijek. Njihovi odnosi počeli su kopniti 2010. godine, da bi on pobjegao u London 2011. 

Pugačev je u ožujku izjavio za Financial Times da će se sam predstavljati u slučaju kojeg Rusija vodi protiv njega, jer na računu ima samo 70.000 dolara i ne može si priuštiti odvjetnika.

Nedugo nakon toga izjavio je i da je on bio tek jedan član trojke koja je pripremala sve za nasljednika operacije, zajedno s Jeljcinovom kćeri - Tatjanom Djačenko, i njezinim suprugom Valentinom Jumaševim.

Pugačev je čak izjavio da je on bio taj koji je predložio Vladimira Putina kao kandidata, a ne Boris Berezovski, kojemu mnogi pripisuju 'otkriće' Putina, piše Business Insider.

Pugačev priznaje da je Putin u to vrijeme već bio u igri, ali ne misli da ga je njegov plan doveo i do predsjedničke pozicije.

"Putin nije osoba koja planira strateški, on živi za danas. On nije imao planove; nije planirao postati predsjednik. Nije ni pomišljao na to. Nije uopće planirao ostati među vladajućom strukturom", izjavio je Pugačev za Time prije godinu dana. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.