Ekonomix
430 prikaza

Ekološki zločini svijet godišnje oštete za 258 milijardi dolara

Naslovnica izvještaja UNEP i Interpol
Rudnici dijamanata i rijetkih metala, ubijanje životinja zbog trofeja i sličnih bizarnih razloga

UN-ov program očuvanja okoliša (UNEP) i Interpol objavili su da su ekološki zločini diljem svijeta prošle godine koštali čovječanstvo 26 posto više nego prethodne. Čak do 258 milijardi dolara procjenjuje se da je svjetsko gospodarstvo pretrpjelo štete samo tijekom 2015., odnosno 10.000 puta više nego što čovječanstvo izdvaja za zaštitu od takvog kriminala.

Detaljni izvještaj je posebno zanimljiv zato što povezuje ekološke zločine s financiranjem ratnih sukoba, te kriminalnih organizacija. I dok izvještaj posebno ističe zagađenja i devastaciju uslijed ilegalne trgovine posebnim vrstama otpada, primjerice elektroničkim otpadom, šokantni su i podaci o stanju ugroženih vrsta.

Procjenjuje se da je u posljednjem desetljeću ubijen svaki četvrti slon u divljini. Danas ih u Africi ima još 470.000, a u Aziji još 50.000. Godišnje ih se pobije kakvih 50.000, od čega svaki drugi ilegalno. Isključivo zbog kljova. Uz to i 3000 čovjekolikih majmuna, u pravilu ugroženih, razni ljuskavci... sve iz krajnje bizarnih razloga poput ukrasa, trofeja, za pripremu afrodizijaka i slično.

Slijede ogromni rudnici dijamanata, zlata, rijetkih metala, bušotine nafte, sječa šuma, ilegalno izlovljavanje ribe preko svake mjere, da bi konačni zaključci bili da organizacije koje se time bave redovito predstavljaju i izvor političke nestabilnosti jer, poput nekih multinacionalnih korporacija, ISIL-a ili raznih mafijaških organizacija, zarađeni novac koriste za daljnju devastaciju društva ratom ili kriminalom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.