Life
445 prikaza

"Životinje i ribe više neće umirati od naše ambalaže za pivo. Jest će ju!"

Saltwater Brewery
Floridska pivovara odlučila je svoje plastične prstenove za limenke piva zamijeniti jestivima, jer više ne želi sudjelovati u pomoru morskog života

Svake godine u SAD-u se popije 6,3 milijarde piva, od čega oko pola iz limenki. A ako se zna da je tamo još uvijek standard pakiranje od šest komada, povezanih plastičnim prstenovima uslijed kojih se morske životinje, ptice i ribe guše, utapaju ili skapavaju, jasno je o kolikom je pomoru riječ. To je, međutim, odlučila promijeniti jedna manja floridska pivovara Saltwater Brewery.

Odlučila je prežaliti kakvih 10 do 15 centi po prstenu, koliko će ih proekološka praksa koštati, te svoje limenke piva odnedavno, umjesto plastičnim prstenovima, povezuje biorazgradivima. Uz to – čak i jestivima! Uprava tvrtke nije se više mogla pomiriti s time da sudjeluje u načinu pakiranja uslijed kojeg svake godine stradava oko milijun morskih ptica, 100.000 morskih sisavaca i kornjača.

Znanstvenici su nedavno utvrdili da se ostaci plastike mogu pronaći kod čak dvije trećine svih morskih ptica. Američki Proceedings of the National Academy of Sciences taj broj procjenjuje na čak 90 posto, s perspektivom da to do 2050. poraste na civilizacijski sramotnih i poražavajućih 99 posto.

Posljednjih nekoliko godina svijet je izrazito svjestan razornog utjecaja plastičnog otpada u oceanima, te su pojedine geografske pojave nakupljanja smeća dobile čak i svoje nazive. Pivovari Saltwater zato se poslovni zaokret vratio u ogromnoj popularnosti doslovno preko noći, jer je postala glavna vijest u mnogim utjecajnim medijima diljem SAD-a i svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.