Ekonomix
381 prikaza

Europska središnja banka ustraje u politici jeftinog novca

Zgrada Europske središnje banke, Frankfurt
DXR/Wiki/CC BY-SA 4.0
Rerkordno niske kamatne stope i dalje su na snazi

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je zadržala rekordno niske kamatne stope i produljila postojeći program kupnji obveznica, signalizirajući da u kontekstu slabe inflacije u eurozoni neće žuriti s planovima za ukidanje politike jeftinog novca.

Na sjednici Upravnog vijeća ECB-a u četvrtak je odlučeno da sve tri ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, od minus 0,4 posto, kojom žele potaknuti banke da novac usmjere u gospodarstvo.

Potvrđen je i postojeći program kupovina obveznica država i kompanija u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Uz niske kamatne stope i jeftine zajmove bankama, taj bi program trebao potaknuti rast u 19-članoj eurozoni i približiti stopu inflacije nadomak zacrtanih nešto manje od dva posto.

Pritom je ECB danas podigao procjene gospodarskog rasta eurozone u ovoj godini ali je blago snizio procjene stope inflacije u iduće dvije godine.

Gospodarstvo eurozone ove godine trebalo bi ove godine po novim procjenama porasti 2,2 posto, u odnosu na 1,9 posto prognoziranih u lipnju. U 2018. godini aktivnosti bi trebale porasti 1,8 posto, te 1,7 posto u 2019., čime su potvrđene lipanjske procjene.

"Općenito se priznaje napredak u oporavku eurozone. On je robustan, počiva na širokoj osnovi a prisjetili smo se i da je od 2013. godine kreirano šest milijuna novih radnih mjesta", poručio je na konferenciji za novinstvo predsjednik ECB-a Mario Draghi.

Upozorava ujedno kako je još uvijek potreban ""vrlo značajan stupanj prilagodbe monetarne politike" kako bi se potaknula inflacija.

U ECB-u su tako potvrdili da u ovoj godini očekuju inflaciju od 1,5 posto ali su za 0,1 postotni bod snizili prognoze za 2018. i 2019. godinu. Tako bi iduće godine ona po njihovoj novoj procjeni trebala iznositi 1,2 posto te ubrzati u 2019. godini na 1,5 posto.

Draghi je kao izvor neizvjesnosti izdvojio i jačanje eura, poručivši da će ECB pozorno pratiti promjene valutnih tečajeva.

Od početka godine euro je prema dolaru ojačao više od 13 posto i danas je nakratko premašio razinu od 1,20 dolara.

S obzirom na približavanje roka za gašenje poticajnih mjera monetarne politike krajem ove godine, ECB je u vremenskom škripcu kada je u pitanju rješavanje problema slabašne inflacije i jačeg eura.

Draghi je poručio da će banka odlučivati o programu kupnje vrijednosnica na idućoj sjednici u listopadu.

"Ove jeseni odlučit ćemo o prilagodbi instrumenata naše politike nakon završetka ove godine", kazao je čelnik ECB-a na konferenciji za novinstvo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.