Top News
41312 prikaza

Dalićkin mejl otkrio da je Gazdu cinkao kum i prijatelj

Ivan Crnjac i Ante Todorić
1/5
Zarko Basic (PIXSELL)
Express je krajem godine pisao o mogućem svjedoku pokajniku čije se ime sad pojavilo u mejlovima Martine Dalić

Jedan od zanimljivijih detalja koje je javnost doznala iz e-mailova koje je Martina Dalić razmijenjivala s raznim odvjetnicima i ulagačima oko Lex Agrokora jest onaj da je tijekom veljače 2017. Ivan Crnjac, financijski direktor Agrokora, ali i bliski prijatelj obitelji Todorić i vjenčani kum Anti Todoriću, članovima neformalne radne skupine koji su radili na lex Agrokoru slao službene i povjerljive podatke o financijskoj i pravnoj situaciji u Agrokoru.

Express je u listopadu 2017. godine objavio kako se po poslovnim krugovima u Zagrebu tada govorilo da bi Crnjac mogao postati svjedok pokajnik u slučaju Agrokor. 

"Ivan Crnjac mogao bi biti ključna osoba koja će Todorića odvesti u zatvor, a koncern Agrokor možda u propast", pričalo se u to vrijeme.

Ivan Crnjac | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Ova se tvrdnja pronijela zagrebačkim kuloarima u trenutku kad je Todorić objavio jedan od svojih postova na blogu, u kojem je Crnjca izrijekom povezao s ekipom iz austrijske investicijske kuće CAIB koja je, po njemu, radila "za rušenje Agrokora". Crnjac je, naime, bio zaposlenik te austrijske kuće, baš kao i njegov kadar Vlado Bošnjak, kojeg je 2016. doveo u Agrokor. Zato se i sada opet pojavljuje priča je li Crnjac zviždač iz Agrokora, obzirom da se čini  da je bio slobodniji u razgovoru s institucijama pravnog progona.

Ivan Crnjac je, dakle, ključni čovjek kojeg Todorić smatra odgovornim za početak svoje katastrofe. Ili kako on to naziva, nasilnog preuzimanja Agrokora od interesne skupine povezane s Martinom Dalić i Ante Ramljakom. Kao glavni financijaš, Crnjac je trebao u studenom 2016. godine ugovoriti sindicirani kredit kod zapadnih banaka od čak 300 milijuna eura.

Plan je bio da taj novac Agrokor iskoristi za daljnje preživljavanje i kupovinu vremena do IPO-a (inicijalne javne ponude) u ljeto ove godine. IPO je bio slamka spasa, jer bi onda prodjelom udjela u prehrambenim, zdravim kompanijama Todorić osigurao novce za vraćanje daljnjih obveza 2018. godine, među kojima je čuveni kredit od 530 milijuna eura koji je dignuo za preuzimanje Mercatora.

Kredit, kao što znamo, nije dobiven, a to je bio okidač za sve ono što je uslijedilo. Todorić smatra da mu je Crnjac u tom trenutku okrenuo leđa i bojkotirao kredit. Dakle, ne smatra sebe krivim, nego Crnjca kojeg optužuje da se uvezao s ljudima iz bivšeg CAIB-a (Creditanstal Investment Bank), u kojem je nekad radio i Ramljak. Upravo "dečke iz CAIB-a" Todorić vidi kao glavne urotnike koji su ga detronizirali (zajedno s Vladom) kako bi osigurali sve poluge moći u Agrokoru.

Ivan Crnjac | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)
Crnjac je bio dio ekipe, nedvojbeno zagrebačke zlatne mladeži, koja je s Todorićevom djecom bila izuzetno bliska, gotovo nerazdvojna. I njegova sestra Daniela Gajski je najbolja prijateljica Ive Balent, a otac im je Božo Crnjac, zagrebački ugostitelj, koji je u privatizaciji devedesetih uzeo tvrtku Splendid, tvrtku koja je u svojem vlasništvu imala čak 38 zagrebačkih lokala, pa i dva kultna - možda i najpoznatija zagrebačka restorana - Dubravkin put i Okrugljak.

Božo Crnjac je 1998. odlučio Dubravkin put iznajmiti slavnom kuharu i dubrovačkom ugostitelju Zdravku Perčinu za golemih 20.000 maraka mjesečno (kasnije je smanjio najamninu na 15.000), ali je sve neslavno propalo kad su kamatari, kod kojih se Perčin zadužio, počeli iznositi stolce iz restorana.

Navodno se radilo o dugu od 500.000 eura, a Perčin se kasnije žalio da se morao zaduživati jer je s Crnjcem imao lihvarski ugovor. Perčinova kći i glumica Jelena, unatoč svemu, ostala je dio kruga u kojem su, uz mladog Crnjca, bili i njezina najbolja prijateljica, pokojna Ivana Hodak, Čermakova kći Andrea, Iva Balaban, Karla Kaić, Severina... 

Ivan Crnjac | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
To je društvo voljelo cajke, putovanje privatnim Todorićevim avionom (kažu da je Iva tražila da se troškovi goriva ipak podijele), odmor na Baliju ili Maldivima, a znali su se svi naći i na Todorićevoj jahti. Ni Ivan Crnjac nije u menadžerskim krugovima u Agrokoru doživljavan kao ozbiljan i stručan menadžer, ali se znalo da je silno poslušan, dobar s Gazdinom djecom i da sve njegove odluke, zapravo, dolaze od vrha.

Ante Todorić i Crnjac s obiteljima, suprugama i djecom bili su gotovo nerazdvojni. I samo mjesec dana prije izbijanja afere proveli su na Havajima, navodno pokušavajući dogovoriti golemi sindicirani kredit za spas. Znalo se tad, dakako, da ih stišću grozni dugovi, ali su - kažu njihovi prijatelji - svejedno unajmili kuću za 5000 eura tjedno. Osim na Havajima, ljetovali su i u Hrvatskoj, o njihovu ludovanju na jahti postoje i videozapisi, a priča se i o ljetovanju u Primoštenu, gdje obitelj Crnjac ima spektakularnu Vilu Fortunata (iznajmljuju je za 8400 eura tjedno).

Crnjac je, logično, u svim kontaktima s istražiteljima dosad govorio da je sve radio po nalozima Todorićevih, a priča se da raspolaže detaljnom dokumentacijom o spornim poslovima. Uostalom, on je bio član Agrokorove uprave i izvršni potpredsjednik za financije, strategiju i tržišta kapitala. Imao je ovlasti da angažira najjače konzultantske tvrtke.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • tignac 11:45 10.Svibanj 2018.

  Ma nije moguće da je jedan hercegovac izdao kuma, ma to je nemoguće! I sad se čudmo kako je međugorje postalo trgovački centar, pa i majku božju su prodali.

 • Avatar Tito
  Tito 11:01 10.Svibanj 2018.

  Nategno ga kum !

 • Avatar Marina Kovacevic
  freundin 08:00 10.Svibanj 2018.

  cinkaros, sram ga bilo