Ekonomix
3682 prikaza

HDZ: "Porez na nekretnine je loš i u korist bogatih"

Radnici na gablecu
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Na web stranci HDZ-a može se naći njihovo mišljenje o porezu na nekretnine iz 2013. - potpuno je suprotno od današnjeg

Kada je SDP 2013. godine najavio uvođenje poreza na nekretnine, većina HDZ-ovaca sasula je na njih drvlje i kamenje.

"Ovo je slaba i loša Vlada koja je nekonzistentna. Oni nešto kažu i onda se povuku, mi smo od početka bili protiv toga jer je to u funkciji pljačke ionako već siromašnih građana", komentirao je porez na nekretnine u ožujku 2013. godine Tomislav Karamarko.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević tog ožujka 2013. godine podsjetio je kako su hrvatski građani desetljećima ulagali u nekretnine i tako štedjeli, što je, isticao je tada, vrlo važna politička i ekonomska činjenica. 

Ministar Kuščević na konferenciji za novinare Mazanje očiju Top News Država daje 17,5 milijuna kuna, a zaradit će 95 milijuna

"A i ako to zanemarimo u situaciji pada kupovne moći, inflacije i nezaposlenosti, raspravljati o ovom Zakonu je zastrašujuće opasno", istaknuo je Milošević 2013. godine.

"Porez na imovinu udar je na građane koji su desetljećima štedjeli gradeći vikendice. Ljudi u mirovini u njima neće moći uživati jer će ih biti prisiljeni prodavati. Osim njih, porez neće moći plaćati ni vlasnici u prvom redu do mora, u slučaju da se porez bude procjenjivao prema vrijednosti kuća. Tada će ih biti prisiljeni prodavati strancima i Hrvati nakon stoljeća onoga što su čuvali, ovoga puta to neće moći sačuvati", u studenom 2012. godine upozoravao je Božidar Kalmeta

HDZ-ov Josip Križanić tada je otišao još korak dalje nazvavši prijedlog poreza na nekretnine veleizdajom. Godinu dana kasnije, u studenom 2013. godine, HDZ-ov Ivan Šuker ideju poreza na nekretnine nazvao je dokazom promašene porezne i fiskalne politike, dodavši da bi takav porez građane bacio na koljena.

"U usporedbi s takozvanim haračem, zbirni novi porezi u 2012. godini tri puta su veći od harača, dok će se novim porezima na nekretnine povećati još dva puta. Možete biti sigurni da nećemo dozvoliti još jednu nacionalizaciju i konfiskaciju nakon 60 godina" govorio je predsjednik varaždinskog HDZ-a Anđelko Stričak, a objavio HDZ na svojim stranicama.

"Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja Vlade da je to porez na bogate je velika obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj, nego većina naših stanova, a na to neće plaćati porez", govorio je Goran Marić

U ožujku 2013. godine HDZ je na svojim stranicama objavio zaključke okruglog stola o ovoj temi, a kojeg je moderirao upravo Goran Marić.

Zaključci su bili sljedeći, a koje je HDZ čak objavio na svojim internetskim stranicama i još uvijek su tamo: 

"1. Recesija je pogrešno vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine. Predloženi zakon je tehnički loš, neprovediv i dovest će do mnogih anomalija, djelovat će prorecesijski umjesto antirecesijski. 

2. U zemljama u kojima je uveden, učinci poreza na nekretnine su bili jako loši. Uvođenje poreza na nekretnine imat će negativan utjecaj na tržište nekretnina, dovest će do pada cijena nekretnina, pada osobne potrošnje i dohotka. 

3. On nije porez na bogatstvo i bogate nego u korist bogatih jer kao osnovicu ne uzima ukupnu vrijednost imovine, već samo broj nekretnina. Utjecat će i na smanjenje imovinske supstance poreznih obveznika. 

4. Negativno će utjecati na bilance poslovnih banaka i dovest će do destabilizacije bankarskog sustava. 

5. Porez na imovinu treba podrazumijevati što širu poreznu osnovu sa što širim poreznim stopama, a ne vrlo usku osnovu sa što dubljim poreznom stopom, kao što je slučaj s ovim prijedlogom", stoji u zaključcima spomenutog okruglog stola. 
Marić u studenom 2011. godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.