Life
123770 prikaza

Ove države i gradovi će vam platiti da im se doselite

Grad Baltimore
1/10
flickr
Od propalih velegrada, do gradića od samo pedesetak stanovnika, svi oni žele da im bilo tko dođe živjeti

Ako želite promjenu ritma i dosadila vam je monotonija vašeg grada, zašto se ne odselite? Naravno, preseljenje je stresno i skupo, ali postoje i neka mjesta koja će vam čak i platiti da se kod njih preselite.

Portal Grunge odabrao je samo nekoliko takvih.

Aljaska

Aljaska | Author: Thinkstock Thinkstock

Volite tamne zime i mnoštvo golog tla? Preselite se na prekrasnu Aljasku.Zbog klime i udaljenosti, Aljaska sa zadovoljstvom potiče građane da se dosele. Svaki stanovnik Aljaske dobiva 2.000 dolara samo zato što živi tamo. Čak i novorođenčad dobivaju tu svotu novca. Stoga, ako vam se sviđaju planine, ledenjaci, ribarstvo i ljeta koja ne prelaze 18 stupnjeva Celzijevih, razmislite o životu na sjeveru.

New Haven, Connecticut

Sjedište društva St Elmo | Author: Wikipedia Wikipedia

Kad razmislite o sveučilištu Yale, zamišljate bogate bijelce kako raspravljaju o aktualnoj politici u sobama za sastanke brojnih tajnih društava. Međutim, stvarnost je mrvicu drukčija. New Haven, dom uglednog sveučilišta, ima problema sa zločinima i nedavno je bio drugi najopasniji grad srednje veličine u SAD-u. Zbog toga grad nudi 10.000 dolara beskamatne pozajmice za kupovinu prve nekretnine, a ako živite dulje od pet godina, istu pozajmicu će vam oprostiti.

Možete dobiti 30.000 dolara za energetsku obnovu nekretnine, a ako živite dulje od 10 godina, ni tu pozajmicu ne morate vraćati. Čak i srednjoškolcima koji imaju dobre ocjene nude školovanje u bilo kojoj školi unutar Connecticuta.

Baltimore

Grad Baltimore | Author: flickr flickr

Još jedan grad koji ima problema s kriminalom je Baltimore. Proglašen je sedmim najopasnijim gradom u SAD-u, a postao je slavan i po brutalnoj seriji Žica. Potencijalnim doseljenicima nude 5.000 dolara za kupovinu nekretnine, a ako želite kupiti napuštenu kuću, bilo gdje u gradu, nude 10.000 dolara.

Detroit

Detroit | Author: flickr flickr

Svi već znaju da je Detroit grad duhova, barem ako ste pogledali bilo koji spot za Eminemovu pjesmu. Live Downtown program je koji omogućuje ljudima da kupuju nekretnine u središtu grada. Ako kupujete nekretninu, dobit ćete 20.000 dolara zajma kojeg, pod određenim uvjetima, nećete morati vratiti. Čak i najmoprimci dobivaju neke olakšice, pa tako dobiju 2.000 dolara za prvu godinu najma i po 1.000 dolara za svaku iduću.

Većina Kansasa

Kansas | Author: flickr flickr

"Toto, mislim da nismo više u Kansasu", rekla je Dorothy iz knjige Čarobnjak iz Oza. Sličnu izjavu su ponavljali brojni bivši stanovnici te savezne države i oni to sada žele promijeniti. Grad Lincoln dat će vam, potpuno besplatno, komad zemlje za gradnju obiteljske kuće. Ali država nudi i porezne olakšice ili otplatu studentskih kredita, samo se trebate odlučiti živjeti u ruralnom dijelu države.

New Richland, Minnesota

New Richland, Minnesota | Author: flickr flickr

Da Kansas nije jedini, dokazuje New Richland koji nudi zemlju za gradnju obiteljske kuće. Stoga, ako vas privlači život u samoći i debelom temperaturnom minusu, možda je to pravo mjesto za vas.

Pipestone, Manitoba

Pipestone, Manitoba | Author: flickr flickr

Nije samo Amerika očajna zbog nedostatka stanovnika. Čak i Kanada ima problema s odljevom stanovnika i zbog toga Pipestone u Manitobi nudi zemljište. Istini za volju, zemljište nije besplatno, ali predujam od 1.000 dolara rezervira zemlju, a kupovina je samo dodatnih 10 dolara. Osim toga, ako se odlučite na pokretanje vlastitog biznisa, nude 32.000 kanadskih dolara poticaja.

Otok Maatsuyker, Tasmania

Svjetionik na otoku Maatsuyker, Tasmaina | Author: Tasmanian Archive and Heritage Office Tasmanian Archive and Heritage Office

Ako volite osamu, ali vam ne odgovaraju sjeverne klimatske prilike, razmislite o južnim vremenskim prilikama. Otok Maatsuyker, nedaleko od južne obale Tasmanije, svake godine traži par volontera koji će živjeti mjesecima u potpunoj samoći. Volonteri moraju podnositi redovita izvješća o vremenu, održavati svjetionik i jednostavno pripaziti na infrastrukturu.

Selo Mishima u Japanu

Administrativna zgrada sela Mishima | Author: Wikipedia Wikipedia

Selo ima velikih problema sa stanovništvom. Ostalo je samo 400 ljudi i većinom su starci. Kako bi malo povećali broj stanovnika, nude oko 800 dolara za preseljenje i dodatnu mjesečnu pomoć za navikavanje na život.

Ako ste samci, platit će vam nekoliko izlazaka, ako imate dijete platit će školovanje. Povrh svega nabrojanog, dobit ćete vlastitu kravu.

Otok Pitcairn u Južnom Pacifiku

Adamstown na otoku Pitcairn | Author: flickr flickr

Jedan od najudaljenijih otoka na svijetu, samo pedesetak stanovnika. To je, ukratko, Pitcairn. Zbog tako malo stanovnika, samo žele privući nove ljude i zbog toga nude zemljište samo da dođete. Usprkos tako primamljivoj ponudi, do sad je samo jedna osoba prihvatila i došla na otok. Možda zato što imaju samo jednu trgovinu koja radi tri dana u tjednu i sve se mora naručivati s Novog Zelanda svako tri mjeseca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.