Ekonomix
1146 prikaza

Nijemci izračunali u cent, Hrvatska im je skuplja od Grčke, Španjolske ili Turske

Ivo Čagalj/PIXSELL
Turisti iz Njemačke ostvarili su najviše dolazaka i noćenja stranih turista u 2023., i to 3,2 milijuna dolazaka i 22,3 milijuna noćenja, što je 19,0% od ukupno ostvarenih dolazaka stranih turista uopće u Hrvatsku

Nijemci najčešće ljetuju u Njemačkoj, iako je godišnji odmor u inozemstvu za njih u pravilu jeftiniji. I to osjetno jeftiniji. Bez obzira radi li se o omiljenim južnoeuropskim destinacijama Italiji, Grčkoj, Turskoj ili Hrvatskoj, u tim zemljama njemački turisti za posjet restoranima ili noćenja u hotelu moraju platiti manje novca, a ponegdje i puno manje nego kod kuće, piše Deutsche Welle

Naime, njemački Savezni ured za statistiku u ponedjeljak je objavio kako su troškovi hotelskog smještaja i gastronomskih usluga u Španjolskoj u prosjeku čak 26 posto manji nego u Njemačkoj, u Grčkoj za noćenja i hranu u restoranu njemački turisti plaćaju 23 posto manje, a u Turskoj čak 41 posto! U Hrvatskoj će Nijemci platiti za smještaj ili odlazak u restoran 18 posto manje nego u Njemačkoj. 

Hrvatska je dakle po navodima njemačkih statističara skuplja zemlja za turiste od velikih južnoeuropskih konkurenata Turske, Grčke, Portugala i Španjolske. 

Što se tiče turističkih destinacija na jugu i jugoistoku Europe, njemački statističari tvrde da su cijene najviše u Italiji. Ali i te cijene su još uvijek niže nego u Njemačkoj – za 5 % u prosjeku. Najjeftinije se ljetovati može u Bugarskoj i Albaniji. U Bugarskoj noćenja u hotelu i jelo u restoranu koštaju prosječno 55 % manje nego u Njemačkoj, a u Albaniji 54 % manje, piše Deutsche Welle. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, turisti iz Njemačke ostvarili su najviše dolazaka i noćenja stranih turista u 2023., i to 3,2 milijuna dolazaka i 22,3 milijuna noćenja, što je 19,0% od ukupno ostvarenih dolazaka stranih turista i 26,5% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista. Ipak, u odnosu na 2022., imali su za 2,3% manje dolazaka i za 5,2% manje noćenja.

Slijede noćenja turista iz Slovenije i Austrije (svaka po 9,1%), Poljske (7,5%), Češke (5,9%), Italije (4,7%) te Ujedinjene Kraljevine (4,1%). Turisti iz azijskih zemalja ostvarili su 1,1 milijun noćenja, što je porast za 81,2% noćenja u 2023. u odnosu na 2022. Najviše noćenja turista iz azijskih zemalja ostvarili su turisti iz Republike Koreje, i to 200 tisuća noćenja, te Kontinentalne Kine sa 159 tisuća noćenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.