Ekonomix
4889 prikaza

Teške optužbe: Zara i H&M uništavaju jezera i rijeke

Zara
REUTERS
Velike kompanije ne posvećuju dovoljno pažnje proizvodnji materijala i odjeće koju kasnije prodaju

Globalne modne marke, uključujući H&M, Zaru te Mark&Spencer kupuju sirovine iz tvornica koje uništavaju okoliš i ljudsko zdravlje u Indoneziji, Kini i Indiji, otkriva nova istraga. Toksični materijali nastali proizvodnjom viskoze, navodnog materijala prihvatljivog okolišu korištenog u proizvodnji odjeće, zagađuje vode i povezuje se s povećanim rizikom od raka, piše britanski Independent.

Viskoza je vlakno dobiveno iz biljaka i predstavlja se kupcima kao etičan izbor, ali trenutačna proizvodnja viskoze koristi jako puno kemikalija. Changing Markets Foundation tvrdi da imaju jasne dokaze proizvođačima i o njihovom bacanju nepročišćenih otpadnih voda u okoliš. U Indoneziji su otkrili da ljudi golim rukama peru međuproizvod u rijeci čime se izravno izlažu opasnim kemikalijama, a istovremeno te kemikalije stavljaju u rijeku. Lokalno stanovništvo ispričalo je da više nitko ne pliva u toj rijeci zato što je previše zagađena.

Zagađenje u nigerijskom gradu Onitsha Ubojiti zrak Znanost Ovo je najzagađeniji grad na svijetu

Nedaleko od druge tvornice viskoze u kineskoj provinciji Jiangxi doznali su da je proizvodnja viskoze navodno pobojala vodu čitavog jezera Poyang, što je rezultiralo pomorom ribe, a ni usjevi više ne rastu kao nekad. 

Indijska država Madhya Pradesh, dom je velike tvornice viskoze, a obitelji u blizini boluju od raznih oblika raka i deformacija kod rođenja nakon zagađenja podzemnih voda. "Jeftina proizvodnja, rezultat potreba modne industrije, zajedno s labavim zakonskim okvirima i nikakvim progonom zagađenja okoliša pokazuju da su toksična mješavina u Kini, Indiji i Indoneziji", rekli su iz Changing Marketsa. 

Smetlište o okolici Kolkate u Indiji siromasi Life Život u smeću: "Imam 30 godina i uskoro ću umrijeti"

Nezapamćeni rast potražnje za odjećom dovodi do sve veće proizvodnje viskoze. "Izvješće otkriva da neke od najvećih svjetskih marki jednostavno okreću glavu od upitnih praksi u njihovom proizvodnom lancu", rekla je Natasha Hurley iz Changing Marketsa i dodala da zagađenje voda postaje sve veći poslovni rizik.

Velike modne marke imaju toliko utjecaja na sve oko sebe da bi mogli natjerati dobavljače da posvete više pažnje na okoliš. Toliki je utjecaj nekoliko kompanija da Changing Markets procjenjuje da samo 10 tvrtki drži oko 70% globalne proizvodnje viskoze.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.