Znanost
3323 prikaza

Dramatično upozorenje: Jadran se guši u plastici

Smeće u gradskoj luci Dubrovnik
1/7
Grgo Jelavić/PIXSELL
Svake godine na otoke doplutaju tone plastike, upozorili su aktivisti

Aktivisti Greenpeacea izložili su u subotu na Mljetu desetmetarske rekvizite kako bi zorno prikazali gdje najčešće završava plastika za jednokratnu uporabu, ustvrdili da se Jadranski otoci guše u plastici i pozvali građane da potpišu peticiju protiv uporabe jednokratne plastike. 

Kako se navodi u priopćenju Greenpeacea, voditeljica njihove kamapanje Mihaela Bogeljić smatra kako je nužno čistiti plaže, ali i da to nije rješenje samo po sebi, jer je usitnjene komadiće plastike gotovo nemoguće ukloniti.

Tako su, da bi se simbolički prikazalo gdje završava plastika nakon što se poslije kratke uporabe nađe u smeću, u moru ispred poznate plaže Saplunara plutale golema boca, čaša i slamka kao poruka da se u Mediteranu već sada nalazi 1455 tona plastike.

Rosignano Solvay Izgleda idilično Life Rajska plaža blizu Jadrana skriva smrtonosnu tajnu

"Žalosti da zbog nekoliko sekunda jednokratne uporabe plastike trajno zagađujemo more koje toliko volimo i životinje koje u njemu žive. Otoci su najljepši dio naše obale, a svake godine na njih doplutaju tone plastike. Vrijeme je da shvatimo da se problem treba rješavati od uzroka, odnosno da hitno moramo mijenjati navike i odvikavati se od plastike za jednokratnu upotrebu", ustvrdila je Bogeljić. i dodala kako je, primjerice, najlonske vrećice, slamke, boce i plastični pribor za jelo vrlo jednostavno zamijeniti ekološki prihvatljivim alternativama.

Smeće na Jadranu | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Greenpeaceov brod Rainbow Warrior III već nekoliko dana plovi Jadranom kako bi, istaknuto je u priopćenju, ukazao na problem onečišćenja plastičnim otpadom, te da su posebno pogođeni južnodalmatinski otoci na kojima se stanovnici, volonteri i posjetitelji kroz cijelu godinu bore s plastikom, a izuzetak nije ni područje Nacionalnoga parka Mljet.

"Na Mljet, Vis, Lastovo, Šoltu i druge prekrasne otoke koji su položeni paralelno s obalom, odnosno sa smjerom glavne morske struje i sa smjerom puhanja juga, nasukava se golema količina otpada. Veliku većinu toga čini plastika, koja se s vremenom fragmentira i kao mikroplastika ostaje u moru stotinama godina", upozorio je Hrvoje Čižmek, predsjednik Društva za istraživanje mora - 20000 milja, udruge znanstvenika koji su u partnerstvu s Greenpeaceom dokumentirali podmorje oko NP Mljet.

Zagađenje u nigerijskom gradu Onitsha Ubojiti zrak Znanost Ovo je najzagađeniji grad na svijetu

Greenpeace poziva građane da potpišu peticiju protiv plastike za jednokratnu upotrebu te da pročitaju izvještaj "Sredozemlje zatrpano plastikom" koji pokazuje da je u svjetskim razmjerima 60-80 posto morskog otpada plastika te da prosječna gustoća plastičnog otpada u Sredozemnom bazenu iznosi jedan komad na svaka četiri četvorna metra, što je usporedivo s nakupljanjem plastičnog otpada u pet suptropskih oceanskih vrtloga.

Podsjeća se da je, od svoga dolaska u Hrvatsku, Greenpeace vodio kampanje za održivo ribarstvo, protiv TE Plomin C i eksploatacije nafte iz Jadrana u okviru koalicije “SOS za Jadran” te za korištenje obnovljivih izvora energije. Nedavnom solarnom turnejom po Istri, Greenpeace je započeo kampanju promoviranja obnovljivih izvora u turizmu, s naglaskom na korištenje solarne energije na Jadranu, a od ove godine vodi kampanju protiv plastike za jednokratnu upotrebu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.