Ekonomix
1775 prikaza

Jurica Novak: I Vlada i vjerovnici žele ga na mjestu Ramljaka

Jurica Novak
Tomislav Miletić/PIXSELL
Plenkovićeva Vlada u potrazi za izvanrednim povjerenikom za Agrokor, konzultant McKinseya ispunjava sve uvjete

Jurica Novak, prvi čovjek McKinseya za jugoistočnu Europu, kandidat je za izvanrednog povjerenika, ali ništa nije dogovoreno. "Službenu ponudu od Vlade nisam dobio", kazao je Jurica Novak za Večernji list. Kako doznajemo, Novak je poželjan kandidat i za Vladu i za većinu vjerovnika. Konzultant koji je osnivao McKinsey u regiji, kažu izvori, mogao bi ostati u Agrokoru i nakon nagodbe te osigurati kontinuitet.

Ante Ramljak i Martina Dalić Ostavka 'Sv. Ante' Top News Plenki je otkaz Ramljaku spremio prije dva tjedna

Mogao bi tako provesti i poslovno restrukturiranje koncerna, koje je ključno za svijetlu budućnost tvrtki iz sustava Agrokor, ali i sigurno podmirenje potraživanja vjerovnika. Taj dio posla, prema izvorima, bio je osnova za kontakt s Vladom jer akteri iz financijskih krugova podržavaju angažman McKinseya u Agrokoru. Novak zna puno o procesu jer je radio kao konzultant financijskog sektora pa je time ispunjen i uvjet vjerovnika da novi povjerenik bude netko iz redova postojećih savjetnika kako se ne bi usporio proces.

A tko je Jurica Novak? Riječ je o vrhunski obrazovanom stručnjaku koji je diplomirao na američkom Cornellu, jednom od sveučilišta iz Ivy Leaguea, kako se naziva osam najprestižnijih američkih fakulteta. Doktorirao je teorijsku fiziku na britanskom Cambridgeu. U McKinseyu je od 2006., a uspješno je ustrojio kompaniju na području Hrvatske, Rumunjske i Srbije.

Novak je za Večernji list među prvima otvorio temu "uberizacije" društva i trendova među milenijskom generacijom koji će nametnuti potrebu promjene paradigmi na tržištu rada. U intervjuu za Večernji list svojevremeno je istaknuo su hrvatski aduti proizvodnja hrane, turizam, koji nije dosegnuo maksimum u prihodovnom smislu, i energetika. McKinsey je najjača konzultantska kuća u svijetu, a često je nazivaju i najjačim think-tankom u svijetu.

Jurica Novak | Author: Danijel Berković/PIXSELL Danijel Berković/PIXSELL

Okupljaju nobelovce, najbolje mozgove svijeta, ruše predrasude i postavljaju trendove i u svoje redove povlače samo najbolje kadrove. McKinseyevim stručnjacima nije stran angažman u državnim projektima, dapače vrlo se često aktiviraju na strateškim projektima u državama diljem svijeta, a poznati su i po pro bono analizama za pojedina tržišta u razvoju.

Novak bi u Agrokoru imao težak zadatak, ali mu je prednost što poznaje domaće tržište, ima iskustvo rada s većinom uključenih u nagodbu Agrokora i podršku najvećih vjerovnika. Ako se postigne sporazum i Vlada predloži Novaka kao svoj izbor, imat ćemo izvrsnog čovjeka na čelu Agrokora. Novak poznaje Agrokor i otprije krize jer je kao konzultant radio projekte za neke od perjanica unutar sustava.

Kompanija za koju radi poznata je po inovativnim rješenjima za sustave i pomicanju granica u poslovanju, a upravo takav pristup bit će potreban Agrokorovim tvrtkama diljem regije kako bi se vratile na svoje tržišne pozicije i obranile od konkurencije. Naime, u idućih pet mjeseci bit će ključno ne samo dovesti vjerovnike do nagodbe koja djelomično pokriva njihove interese već i poboljšati performanse Agrokorovih tvrtki, ne samo onih u Hrvatskoj nego i ovladati poslovnim procesima u tvrtkama regije koje nisu pod lex Agrokor.

Martina Dalić i Ante Ramljak podnijeli izvješće o poslovanju Agrokora Velike razlike Ekonomix Tajne Lex Agrokora - zašto su Talijani uspjeli, a mi ne?

Na počeku sjednice premijer Andrej Plenković najavio je da će se situacija oko povjerenika rasplesti idući tjedan.

"Vodimo konzultacije o novim članovima izvanredne uprave i Vlada će početkom idućeg tjedna predložiti Trgovačkom sudu novu izvanrednu upravu. Ovaj put imat ćemo i povjerenika i njegova zamjenika", istaknuo je Plenković te pokušao zatvoriti priču o potrebi za smjenama u Vladi, naročito potpredsjednice Vlade Martine Dalić rekavši da "oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da drmaju i financijski i gospodarski sustav Hrvatske".

Na kraju je zaključio da se nije dogodio gospodarski tsunami, već da se dogodila pogreška za koju je našao rješenje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.