Ekonomix
5266 prikaza

'Kralj bureka' na Balkanu - plaća im je 1.757 eura

Burek
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Njihova prednost je da koriste samo najbolje sastojke i manje masti, a uz puno više nadjeva

Pekarna Pečjak je posljednjih godina počela brže povećati izvoz. Prošle godine su na strana tržišta izvezli oko četiri milijuna eura vrijednih proizvoda, od ukupno 33 milijuna eura prihoda od prodaje. Najveće povećanje zabilježeno je u izvozu u Hrvatsku, gdje su osnovali tvrtku kćer 2014. godine, pišu Finance.

"U posljednje tri godine prodaja u Hrvatskoj porasla je na 2,7 milijuna eura. Također, sve više izvozimo u Švedsku i Austriju, a naš se rast usporava u Hrvatskoj. Sada planiramo povećati rast na njemačkom tržištu, zbog čega smo tamo otvorili ured", kaže Silvester Pečjak, koji vodi obiteljski posao od svoje 26. godine, a ove godine navršio je 40 godina.

Protiv prodaje Mercatora

U jednom intervjuu Silvester je rekao da bi bio vrlo zadovoljan ako bi Pekarna Pečjak ostvarila 35 milijuna eura prihoda u trenutku njegova odlaska u mirovinu.

"U posljednje vrijeme smo brzo rastali jer smo se dobro pripremili za gubitak tržišta, što je za nas značila prodaja Mercatora. Zato smo se intenzivno usredotočili na druga tržišta, pa smo u skladu s tim povećali naše ciljeve", kaže Silvester Pečjak.

U Pekarni Pečjak bili su čvrsto protiv prodaje Mercator Agrokoru.

Borislav Škegro HOBOTNICA Top News Kako su Škegro i ekipa htjeli uzeti uzeti HEP, Inu i Agrokor

"Kao što smo očekivali, prodaja je pala. Kada je uklonjen Ivica Todorić, još više", kaže Pečjak.

U Sloveniji prodajom trgovcima ostvaruju oko 30 posto prihoda. Među posebnim dostignućima Pekarne Pečjak je to da su postali najveći proizvođač bureka na Balkanu. Njihova glavna prednost je da koriste samo najbolje sastojke i manje masti, a istodobno njihov burek ima puno više nadjeva.

Mali dobavljači, naime, često proizvode jeftine bureke s manje kvalitetnim sastojcima.

Dijele dobit s radnicima

Pekarna Pečjak dobro je poznata po tome što su plaće daleko iznad prosjeka industrije i iznad prosječne plaće u Sloveniji - prošle su godine dosegnule bruto 1,757 eura. Redovno dijele dio svoje dobiti sa svojim zaposlenicima.

"U našoj industriji ne možemo si priuštiti visoku plaću, ali se pridržavamo načela da kvalitetni i zadovoljni zaposlenici mogu napraviti bolje proizvode koji također imaju veću cijenu", kaže Pečjak.

Prošle su godine ostvarili neto dobit od 1,5 milijuna eura, no ove godine očekuju da će to biti nešto manje, jer se troškovi plaća dramatično povećavaju. 

Tekst u cijelosti preuzet sa Poslovni dnevnik. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.