Ekonomix
810 prikaza

Saudijska Arabija gubi gomilu novca, ali ne zbog nafte

Rijad, Saudijska Arabija
Reuters/Pixsell
Saudi Binladin Group ima sve više problema s plaćanjem pozajmica zbog mjera štednje saudijskih vlasti

Pad cijene nafte jako loše utječe na gospodarstvo Saudijske Arabije, ali posebno potresa građevinski sektor. Statistički podaci govore da saudijsko gospodarstvo raste najsporije od početka 2013. godine i to samo 1,5% godišnje na kvartalnoj razini. 

Gospodarski sektori koji nisu povezani s proizvodnjom i preradom nafte pali su za 0,7%, a privatni sektor nepovezan s naftom porastao je samo 0,2% što je najlošiji gospodarski rezultat u posljednjih četvrt stoljeća

Ekonomist Jason Tuvey upozorio je na posebno loše rezultate ostvarene u građevinskom sektoru. Naime, graditeljstvo je palo za 1,9% u odnosu na prošlu godinu. Procjene za ostatak godine nisu nimalo optimistične i predviđa se dodatni pad građevinskog sektora.

"Saudijski građevinski sektor najgore je prošao zbog mjera štednje, a očekujemo da neće doći do bitnog poboljšanja u doglednoj budućnosti", napisao je Tuvey u analizi za Capital Economics.

Informacije o poslovanju u građevinskom sektoru pokazuju na sve veće probleme s kojima se susreću arapske kompanije. Saudi Binladin Group, jedna od najvećih građevinskih kompanija na svijetu, pokušava izvući od saudijskih vlasti stotine milijuna dolara za već dovršene projekte. Zbog kašnjenja u isplati, Binladin Group ima problema s otplaćivanjem pozajmica i plaćanjem radnika.

Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Saudijska Arabija odobrila je isplatu oko 270 milijuna dolara Binladin Group za radove na Velikoj džamiji u Mekki do prosinca prošle godine, ali još uvijek taj novac nije isplaćen.

Binladin Group zatražila je i isplatu oko 300 milijuna dolara za radove u razdoblju od siječnja do travnja ove godine, ali saudijske vlasti još uvijek nisu odobrile tu isplatu.

Zbog svega toga, Binladin Group pregovara o produljenju roka otplate drugih pozajmica. Analitičari upoznati s poslovanjem banaka i građevinskih firmi kažu da će kreditori odobriti produljenje roka zato što znaju kolika je važnost Velike džamije saudijskim vlastima koje će zbog toga zasigurno isplatiti sva dugovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.