Tehno
123 prikaza

Apple u problemima: Prodaja iPhonea pada

Apple
Reuters/Pixsell
Apple ne uspijeva privući nove korisnike, a analitičari kažu kako moraju ponuditi inovativnije uređaje kako bi zadržali fanove

Apple je i dalje najveći proizvođač pametnih telefona, no analitičari kažu da im prodaja pada. Još prije nekoliko mjeseci šef Applea Tim Cook najavio je kako u ovom kvartalu možemo očekivati smanjenje prodaje, a čini se da će se njegova predviđanja ostvariti.

Analitičari kažu kako je ovo najgora godina za Apple te da je ovo prvi put da bilježe pad prodaje.

Navode da će u najgorem slučaju Apple ove godine isporučiti 190 milijuna uređaja, što je za tri milijuna manje nego 2014. godine. Ostvari li se najbolji scenarij, Apple će isporučiti 205 milijuna. To je pak pad od 11,6 posto u odnosu na godinu ranije. No, to je i manje od raspona koji su predvidjeli analitičari od 210 milijuna do 230 milijuna uređaja.

Razloge za to vide u činjenici da iPhone SE, a navodno niti 'sedmica', koja će biti lansirana u rujnu, ne nude ništa spektakularno niti inovativno. Ako je vjerovati analitičarima, nade polažu u iPhone koji će lansirati 2017. godine, na 10. godišnjicu prvog iPhone.

Također, Apple je nedavno spustio cijenu Apple Watcha, što je dovelo do spekulacija da niti prodaja njihovog pametnog sata nije tako sjajna. 

Appleov glavni suparnik i drugi proizvođač pametnih telefona na svijetu, Samsung, bilježi porast prodaje od 10 posto u prvom kvartalu ove godine, za što su zaslužni novi Galaxy S7 i S7 edge modeli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.