Tehno
129 prikaza

Što točno znači ono "i" u iPhoneu?

iPhone
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Slovo i je dio Appleovih proizvoda od prvog iMaca 1998. godine, iako mnogi ne znaju što predstavlja

To je vjerojatno jedno od najvažnijih slova na svijetu, no malo tko zna što točno znači.

Slovo i na početku iPhonea predstavlja jednu od definirajućih značajki Appleovih proizvoda. A većinom se odnosi na internet, iako ne samo isključivo na njega.

Naime, prvi put je slovo i upotrebljeno 1998. godine pri imenovanju iMaca - preteče današnjeg Maca.

Predstavljajući ovaj kompjuter, Steve Jobs je rekao da njime cilja na glavno korištenje za što potrošači tvrde da žele kompjuter, točnije za internet. iMac je lansiran u trenutku kad je internet postajao sve popularnija pojava i ovo je bio sjajan oglašivački potez.

"Iako je ovo i dalje punokrvni Macintsoh, njega želimo približiti potrošačima kojima je primarni cilj računala - korištenje interneta. I to jednostavno i brzo", objasnio je Jobs tada, iako je napomenuo da i ne znači samo to. Naime, tijekom lansiranja iMaca je istaknuo da i znači i: individualac, instrukcije, infomacije, inspiracija...

Tvrtka je ubrzo počela koristiti i u gotovo svim proizvodima, od softvera iToolsa do hardvera, uključujući iPod (s tim da podrijetlo ostatka imena potonjeg nikad nije dokraja razjašnjeno), a na kraju smo dobili i iPhone, piše Independent.

Iako je u početku bilo pravnih zavrzlama, jer je isto ime za svoj proizvod koristio i Cisco, danas je poznati prefiks Appleov zaštitni znak, premda su ga s najnovijim proizvodima izbacili iz uporabe (Apple TV i Apple Watch).

Svejedno, teško da će itko u bližoj budućnosti malo i ispred imena proizvoda povezati s bilo čim drugim osim s njihovim proizvodima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.