Ekonomix
354 prikaza

Mostov ministar odvest će Badel u stečaj?

Tvornica Badel
Marko Prpić (PIXSELL)
Panenić ne želi donijeti odluku ‘dok ne prestanu politički pritisci'

Badel 1862 nakon trogodišnje predstečajne nagodbe i dvije ozbiljne ponude strateških investitora i dalje čeka s prodajom.

S jedne strane Badel bi rado preuzela hrvatska Meteor grupa, a s druge slovački St. Nicolaus. Za koga će se i kad međuresorno povjerenstvo, koje prati rad Badela i koje treba detaljno provjeriti ponuditelje, opredijeliti još nije poznato. 

Početkom tjedna Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji te vodoprivredi Hrvatske proslijedili su vladi, ministru financija Zdravku Mariću i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću pismo u kojem traže da ih se hitno pozove na sastanak kako bi se riješila agonija Badela. 

Ističu kako radnici i uprava žele da novi strateški partner bude Meteor Grupa. Zbog čega još nema odluke, pojašnjava Panenić, ministar iz kvote Mosta.

Tihomir Orešković i Tomislav Panenić posjetili tvornicu Badel 1862 | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

"Uvjeti za donošenje ove odluke su neprimjereni. Vrši se nesnosan pritisak od strane politike pa do uprave Meteor Grupe. U medijskom prostoru stvara se ozračje kao da je netko već odlučio o sudbini Badela, a to neću dopustiti. Ne želim biti odgovoran za odluke koje bi se pod pritiscima izbora donosile bez detaljne analize. Nitko se ne bavi stvarnim efektima kako će ta prodaja utjecati na trgovačko društvo i kako će se ono razvijati", pojašnjava Panenić. 

Ovakva neodlučnost po pitanju Badela podsjeća na neodlučnost Bože Petrova po pitanju izbora partnera. No za razliku od njega Panenić zna da odluku neće donjeti ‘dok ne prestanu politički pritisci.’

"Ako se donese kriva odluka, prizivat će se ministra, odnosno mene, a ja neću dopustiti da se donese loša odluka", dodao je. 

Na pitanje kad možemo očekivati rješenje ove agonije, kaže: “Nije dobro da se o ovome odlučuje u predizborno vrijeme”. 

Znači li to da će Badel čekati neku novu vladu, odnosno da se neće znati što će s Badelom biti prije 11. rujna, kaže: “Nisam to rekao. 

Moguće je da odlučimo do izbora, ali ponavljam, ako nas puste da radimo svoj posao”. Iako nevoljko komentira ponuđače, dao je samo primjer zbog čega im još treba vremena za odluku.

"Recimo, Meteor Grupa sama po sebi ima godišnji promet od 200 milijuna kuna, a za Badel nude toliko. Treba vidjeti koliko je to realno", kaže Panenić. 

O Panenićevoj odluci ovise 402 radnika i mnogi kooperatni. Drugim riječima više stotina ljudi s obiteljima. 

Tri dana prije najnovijeg pisma Sindikata, iz Meteor Grupe su ze Večernji list rekli da u postupku odabira strateškog partnera za Badel sudjeluju kvalitetnom ponudom koja vrijedi više od 26 milijuna eura. 

Time bi osigurali brzo razduživanje i sredstva nužna za investicije u proizvodnju, prodaju i marketing. Koliko je njihova objava ozbiljna, ističu, govori da su ugovorili otkup tražbine dvaju financijskih vjerovnika, NLB-a i B2, čime bi riješili založna prava na klučnu imovinu Badela. 

I u slovačkom St. Nicolausu su uvjereni da je njihova ponuda najbolja. Inače, radi se o tvrtki koja je vodeći proizvođač žestokih alkoholnih pića u Slovačkoj, a godišnji prihodi im iznose oko 125 mil. eura.

"Badel se ne može izvući bez partnera koji može pokrenuti novi investicijski ciklus. St. Nicolaus prepoznaje vrijednost Badela i značaj ove tvrtke na tržištu Adria regije. Svoju ponudu smo potkrijepili potvrdom da raspolažemo sredstvima za otkup Badelovih potraživanja i za početak investicijskog ciklusa bez zaduživanja Badela, po čemu je naša ponuda i jedinstvena", kažu u St. Nicolausu. 

Ujedno dodaju kako bi za Badel otvorili tržišta u kojima su prisutni diljem srednje i istočne Europe.

"Zadržali bismo zaposlene, širili proizvode i ulagali u investicije", kažu u St. Nicolausu.

OREŠKOVIĆ POSJETIO BADEL, ALI OD TADA NE KOMENTIRA PRODAJU 

Tehnički premijer Tihomir Orešković posjetio je pogone Badela krajem srpnja. Tada je samo rekao kako “vlada može potvrditi odluku koja je u interesu Hrvatske”. Đakovačka Meteor Grupa nudi 26 mil. eura, St. Nicolaus navodno milijun manje. Država s Kapitalnim fondom ima 77,88 posto udjela u Badelu 1862.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.