Ekonomix
5977 prikaza

Najskuplji bik: 32.000 kuna za par kapi njegove sperme

Bik
Thinkstock
Mišićavo, do krajnosti genetski usavršeno govedo vrh je piramide mesne industrije nacije koja želi pokoriti svjetsko tržište

On živi na farmi koju posjeduje laboratorij, imati će 600.000 potomaka i vrijedi milijun dolara. Riječ je o biku imena Jabriel (Gabriel) kojeg u Brazilu tretiraju kao "luksuznu robu". Njegovi su geni također usavršeni u laboratoriju, a 0.55 ml njegovog sjemena farmeri plaćaju i do 5000 dolara.

"To je kao da se životinja pretvara u banku, njihov genetski materijal toliko košta", kaže Carolina Arantes koja je protekle tri godine karijere posvetila dokumentiranju brazilske "mačo, bijele i bogate" stočarske industrije.

Glava goveda u klaonici Rat za zdravo meso 1 Ekonomix Insajderi otkrivaju mračne tajne hrvatske mesne industrije

Arantes trasira poteze ruralnih kapitalista i njihovih dizajnerskih goveda koji sačinjavaju tu multimilijunsku industriju. Jabriel je prvi izbor brazilske obitelji Rodrigues, vlasnika preko 153 četvornih kilometara, koji već generacijama križaju goveda kako bi pojačali kvalitetu mesa i profitabilnost krda.

"Jabriel je golem, impozantan s tom velikom grbom na leđima, zaista vas je strah približiti mu se. Kao da reflektira tu neku sirovu i moćnu energiju cijelog tog biznisa", kaže Arantes o zvijezdi. 

ExpoZebu, sajam brazilskih goveda | Author: Carlos Lopes/ CC BY-SA 2.0 Carlos Lopes/ CC BY-SA 2.0

Križanje je u Brazilu započelo u 19. stoljeću kada je zebu, podvrsta goveda s indijskog potkontinenta, uvezena kako bi se križali s europskim vrstama koje su se već uzgajale u Brazilu. Ne na isti način, ali govedo je u Brazilu postalo gotovo sveto kao i u Indiji, a geni zebua danas su u kodu zvijezda poput Jabriela.

Farmeri koji rade s genetskim kompanijama žele pojačati performanse i profitabilnost svojih krda. U laboratorijima poput Alta Genetike u brazilskoj saveznoj državi Uberaba žive najelitnije krave i goveda, a jajašca se oplođuju u laboratoriju te onda "usađuju" u krave. Alta Genetics ima kapacitet za 279 goveda.

Tvornica odjeće u Vijetnamu TRŽIŠNA PREVARA Ekonomix Made in China je laž - evo čiju odjeću nosimo!

Ideja je da se napravi govedo "imuno" na globalno zatopljenje te da Brazil "pohara" svjetsko tržište. Stvaraju goveda koja su deblja, jača, brže se razvijaju i rastu, i koja mogu biti otporna na visoke i niske temperature, te dugotrajne kiše ili suše".

"Vlasnici goveda drže ih u tim laboratorijima, to je kao jedan bizarni centar s govedima. Potomci zvijezda poput Jabriela prodaju se na aukcijama koje su sajmovi mačizma, taštine, alkohola i ekstravagancije, u principu otvoreni samo za bijelce i muškarce. Suci sude prema veličini zglobova, veličini testisa, pa i razmaku između očiju", kaže Arantes i tvrdi da je cijeli taj svijet izrazito povezan s glavešinama i političarima u Brazilu.

ExpoZebu, sajam brazilskih goveda | Author: Carlos Lopes/ CC BY-SA 2.0 Carlos Lopes/ CC BY-SA 2.0

Industriju su potresali brojni skandali - od toga da na farmama rade robovi, pa do korupcijskih skandala koji uključuju i moćne političare. Koliko je to važna industrija najbolje ilustrira da je Brazil preuzeo mjesto SAD-u kao najveći proizvođač mesa na svijetu, i uskoro će pokrivati preko 40 posto svjetskog tržišta. U jednom mjesecu Hong Kong iz Brazila uveze 98.000 tona govedine.

U zemlji od 200 milijuna ljudi, piše Guardian, ima gotovo jednako toliko goveda, a agro-lobi želi uništiti preostale šume i pobrinuti se da se taj broj tijekom sljedećeg desetljeća udvostruči.

"Pitanje je dali mi, kao narod Brazila, želimo platiti takvu ekološku cijenu", kaže Arantes.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.