Ekonomix
446 prikaza

10 najskupljih gradova na svijetu

Singapur
Thinkstock
Drugu godinu zaredom na prijestolje po skupoći zasjeo je Singapur

The Economist Intelligence Unit objavio je svoj dvogodišnji popis troškova života, odnosno top listu najskupljih gradova na svijetu prema kojem se, drugu godinu za redom, na prvom mjestu našao Singapur.

Najskuplji gradovi, iza Singapura, su: Pariz, Oslo, Zürich, Sydney, Melbourne, Ženeva, Copenhagen, Hong Kong i Seul.

EIU-ovo istraživanje uspoređuje više od 400 individualnih cijena 160 proizvoda i servisa, uključujući prehrambene proizvode, odjeću, kućanske potrepštine, proizvode za osobnu higijenu, stanarinu, trošak prijevoza, komunalne naknade, privatne škole, pomoć u kući i trošak rekreacije.

Hong Kong | Author: David Davies/Press Association/PIXSELL David Davies/Press Association/PIXSELL

Popis koji predstavlja 133 grada napravljen je tako da je kao odredišna točka, odnosno grad s kojim se uspoređuju svi ostali odabran New York.

Prema istraživanju, Singapur ima nevjerojatno visoke cijene u ovim kategorijama: odjeći (oko 50 posto više od New Yorka), hrani (oko 11 posto više od New Yorka) i automobilima i prijevozu (otprilike tri puta više od njujorških cijena).

Iako je Azija dom najskupljeg grada na svijetu, u njoj se nalaze i neki od najpovoljnijih gradova, poput Karachija, Bangalorea, Mumbaija, New Delhija i Teherana, prenosi Business Insider.

A svi koje zanima, mogu vidjeti i prosječne cijene iz 10 najskupljih gradova tijekom proteklih 10 godina: 

Graf cijena | Author: Economist Intelligence Unit Economist Intelligence Unit
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.